Home > Svensk ekonomi väntar fall innan återhämtningen

Svensk ekonomi väntar fall innan återhämtningen

Det sade Nordeas chefekonom Annika Winsth vid ett SNS-seminarium på tisdagen.

Hon ville nyansera bilden av den starka kronkursen och konstaterade att kronan varit starkare än nu vid flera tillfällen. Nordeas bedömning är att företagen måste anpassa sig till en kronkurs på 8-8:50 till 9:00 mot euron framöver och att de också kommer att klara det, även om det kan bli tufft samtidigt som det råder lågkonjunktur.

Annika Winsth sade att om det finns efterfrågan kan vi sälja oavsett hur stark kronan är, men om det inte finns någon efterfrågan då spelar kronkursen ingen större roll.

Hon noterade vidare att om man ser till BNP-tillväxten har vi haft stagnation i svensk ekonomi under fem-sex kvartal och sade att det väl är ”ok” om man ser till hur det ser ut i omvärlden. Men väljer man att göra jämförelsen med Tyskland, exempelvis industriproduktion och tjänsteproduktion, så ser det bättre ut i Tyskland än i Sverige.

Även när det gäller arbetsmarknaden är Nordea överraskade över utvecklingen – sysselsättningen är på ett ”all time high” – men deras bedömning är att arbetslösheten stiger till 8,5 procent till sommaren.

”Det kommer bli värre innan det blir bättre”, sade hon och tillade att det är en dramatik i hastigheten och för dem som drabbas, men varseltal på dessa nivåer har vi haft tidigare.

”Men vi tror och hoppas inte att vi kommer upp i nivåer som efter Lehman-kraschen”, sade Annika Winsth.

Hon konstaterade också att de svenska hushållen mår bra, men frågan nu är om de vågar konsumera. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det är många fler som gynnas av lägre boräntor än som drabbas av arbetslöshet.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto