Home > Svensk statistik och räntebesked från FED i veckan

Svensk statistik och räntebesked från FED i veckan

Veckan bjuder för svensk del på tung statistik inför Riksbankens räntemöte nästa vecka. Bland annat blir det industristatistik, arbetslöshet och KPI. Från utlandet kommer bland annat räntebesked från Federal Reserve, som kan komma att utöka sina månatliga obligationsköp när Operation Twist löper ut, liksom viktig amerikansk statistik, som detaljhandel och industriproduktion. På politiksidan kan nämnas att det är såväl eurogruppsmöte om Grekland och Cypern som EU-toppmöte i Bryssel.

På måndagen publiceras svensk industriproduktion och industriorder för oktober. Enligt SME Direkts enkät väntas industriproduktionen ha sjunkit med 0,3 procent efter en nedgång med 4,1 procent i september. I årstakt väntas industriproduktionen ha sjunkit med 4,9 procent.

”Det verkar som om industrin kommer att få en tuff vinter, vi får nog vänta på en stabilisering och får nog räkna med att utfallsdata kommer att vara svaga ett antal månader”, säger Knut Hallberg, analytiker vid Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

På tisdagen kommer bland annat amerikansk handelsbalans i oktober och tyska ZEW-index, över institutionella investerare och analytikers förväntningar i december.

Onsdagen bjuder för svensk del på bland annat inflationsförväntningar från TNS Prospera, där även arbetsmarknadens löneförväntningar kan vara av intresse inför avtalsrörelsen. Dessutom släpps boprisstatistik för november från Mäklarstatistik och Valueguard.

Onsdagens stora händelse är dock utan tvekan Federal Reserves räntebesked. Många analytiker räknar med utökade obligationsköp nu när Operation Twist löper ut (Operation Twist är ett program för att förlänga löptiden på Fed obligationsinnehav).

”I ljuset av den möjliga turbulensen kring budgetstupet kommer Fed att vara motvilliga till att ta foten från gaspedalen, så de kommer inte att låta Operation Twist avslutas utan att ha något att ersätta den med”, skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

De räknar med att Fed kommer annonsera köp av statspapper för 40-50 miljarder dollar i månaden, samtidigt som centralbanken fortsätter att köpa bolånepapper för 40 miljarder dollar per månad.

En annan fråga är om Fed kommer att annonsera trösklar för vilka nivåer på inflation och arbetslöshet som kommer få dem att börja dra tillbaka sina stimulanser. Givet den fortsatt pågående interna diskussionen inom Fed tror Commerzbank inte att några numeriska trösklar kommer att annonseras i veckan.

Från USA kommer också importpriser i november på onsdag.

”Torsdagen den 13 december, det vill säga Luciadagen, kommer bli en riktig svensk Supermakrotorsdag, med en mängd viktig makrostatistik som troligen kommer påverka Riksbankens nästa räntebeslut”, skriver Sven-Arne Svensson, chefekonom vid Erik Penser Bankaktiebolag, i ett marknadsbrev.

Efter ett oväntat lågt utfall i oktober spår analytikerna nu att den svenska arbetslösheten säsongsrensat rekylerar upp igen i november. Säsongsrensat väntas arbetslösheten ha stigit till 7,9 procent i november från 7,7 procent i oktober. Icke säsongsrensat väntas arbetslösheten ha stigit till 7,2 procent från 7,1 procent i oktober.

Framför allt lägre bensinpriser och bolåneräntor väntas ha dragit ned KPI i november och fått KPI-inflationen att sjunka till 0,1 procent. Detta är aningen under Riksbankens prognos på 0,2 procents inflation.

På torsdag kommer också Arbetsförmedlingens statistik för november, där intresset i första hand riktas mot varslen, som stigit kraftigt de senaste månaderna. I oktober varslades 10.300 personer om uppsägning och novembersiffran ligger också den på cirka 10.000, meddelade Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist i förra veckan.

På den fullspäckade torsdagsagendan står också svenska småhuspriser i oktober.

Internationellt riktas intresset mot eurogruppsmöte om Grekland och Cypern liksom EU-toppmöte i Bryssel, som ska behandla EU-ordförande Herman Van Rompuys förslag till en fördjupning av den ekonomiska politiken.

Dessutom kommer statistik över amerikansk detaljhandel i november, Schweiz centralbank lämnar räntebesked och Spanien och Italien emitterar statsobligationer.

Veckan avslutas på fredagen med den japanska Tankan-rapporten för det fjärde kvartalet och HSBC:s inköpschefsindex för den kinesiska industrin i december. Dessutom blir det KPI-statistik för november från såväl euroområdet som USA, liksom amerikansk industriproduktion för november.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto