Home > Svensk storägare i Alliance Oil positiva till äffären

Svensk storägare i Alliance Oil positiva till äffären

Alliance Oil bröt den negativa trenden i somras och handlas i en stigande trend. En svensk storägare ställer sig positiva till veckans affär, men kortsiktigt är det sträckt på ovansidan och den tekniska motståndsnivån vid 60 kr kan utgöra ett tillfälligt hinder för vidare uppgång.

Catellafonder positiva

Catella Fonder, som med 3,2 procent av rösterna i Alliance Oil är oljebolagets största svenska institutionella ägare, är i grund och botten positiv till det förestående utköpet, även om något definitivt beslut inför extrastämman den 2 december ännu inte är fattat.

Det säger Mikael Hanell, som tillsammans med en kollega förvaltar de två Catellafonder som äger 2,2 respektive 1,0 procent av rösterna i Alliance Oil, till Nyhetsbyrån Direkt på fredagen.

”I grund och botten ser vi förhållandevis positivt på affären, trots att budpremien är låg om man jämför med dagen före budet”, säger han, och förklarar att Catella ser det ur ett något längre historiskt perspektiv: kapitalförvaltaren kommer att gå plus på sin Alliance Oil-investering, som gjordes för att få exponering mot oljesektorn, men där aktien har haft en hög volatilitet och inte utvecklats som oljepriset.

”Och tittar man ett par år framåt finns det ju mycket både positivt och negativt som kan hända på ett par års sikt. Om det fundamentala värdet har varit så mycket högre än vad budnivån indikerar kan det kanske tyckas lite märkligt att kursen inte återspeglat detta”, säger Mikael Hanell, och utvecklar:

”När det ligger ett bud, som här på 60 kronor, tenderar folk att betrakta det som när man har en säljoption och bara se potentialen. Hade man inte haft budet kanske man hade vägt in fler negativa saker.”

Utan att vilja bli alltför explicit drar Mikael Hanell även en parallell till Höganäsutköpet, där det genom att budet var svenskt fanns större möjligheter att föra en dialog med budgivarna än i Alliance Oil-fallet, en möjlighet förvaltare som Didner & Gerge samt Lannebo Fonder begagnade sig av.

”Men i början av nästa vecka är både jag och Ulf Strömsten [förvaltare på Catella, red anm] tillbaka från höstlovet, och då ska vi diskutera igenom vårt ställningstagande grundligt”, avslutar han.

Tekniskt perspektiv

Alliance Oil har under innehavande år stigit med ca 15 procent efter en svag inledning på året för att under sommaren återhämtat sig.

Den negativa trenden bröts i augusti och aktien handlas nu i en stigande trend i det medellånga perspektivet. Kortsiktigt  bevakas motståndsnivån kring 60 kr.

RSI-indikatorn visar en avtagande uppgångstakt och hissar en varningsflagga om att aktien skulle må bra av en paus innan aktien är redo för ett seriöst försök att etablera sig ovanför 60 kr.

Alliance Oil
Alliance Oil

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto