Home > Svenska banker mot nya toppar, mer att hämta?

Svenska banker mot nya toppar, mer att hämta?

Swedbank
Swedbank

”Det är svårt att motivera någon fortsatt uppgång för de nordiska bankerna. Swedbank handlas till 2,0 gånger justerat bokfört värde och Handelsbanken till 1,9 gånger. Avkastningen på eget kapital är knappast tillräcklig för att stödja det. De måste ha minst 3-4 procentenheter högre än i dag, upp en bit norr om 15 procent tror jag”, säger en Londonbaserad bankanalytiker i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Swedbank redovisade en avkastning på 13,8 procent i det första kvartalet, eller 15,3 procent exklusive avvecklade verksamheter, och 14,4 procent för fjolåret. Handelsbanken nådde 13,8 procent i kvartalet och 14,9 procent i fjol.

Nordea
Nordea

”Men jag vet inte var det lyftet ska komma ifrån. Samtidigt finns det ingen stor nedsida. Jag tror inte att de svenska bankerna ska falla 20 procent, men jag tror heller inte att de kommer ligga kvar på topplistan i Europa över dem med bäst utveckling. Det är svårt att vara upphetsad över de svenska bankerna på de här nivåerna”, fortsätter analytikern.

SEB och Nordea avkastade omkring 11 procent både i det första kvartalet och under fjolåret. Nordea värderas till 1,4 gånger bokfört värde, med runt 25 procents rabatt mot Swedbank och Handelsbanken, och SEB till 1,5 gånger. Snittet för banker i Europa ligger på 1,0 gånger, enligt analytikern.

”Swedbank handlas alltså med 100 procents premie mot den europeiska banksektorn i dag och har samtidigt en 30-procentig premie vad gäller avkastning på eget kapital. Det känns som att det är svårt att motivera mycket mer, även om de har bättre utdelning och så vidare”, säger analytikern.

SEB
SEB

Enligt honom ligger samtliga svenska storbanker topp 10-15 i Europa i år när det kommer till kursutveckling, bland annat understött av en bättre vinstutveckling.

Som förklaring till att Nordea släpar efter i värdering lyfts samtidigt de vanliga argumenten fram. Att vinsten hämmats av Danmark och shipping på senare tid och att banken släpar efter sina närmaste konkurrenter i kapitalisering.

”Men Nordea har lovat att göra väldigt mycket på den sidan i år. Kan de leverera på det kan de kanske stänga en del av värderingsgapet. Värderingsmässigt är Nordea kanske också lite pressat av spekulationerna kring en statlig placering”, säger analytikern och fortsätter på temat:

Handelsbanken
Handelsbanken

”Då staten ser sig själva som en insider kommer det, i fall något ska hända, förmodligen snabbt inpå en rapport. Om det inte kommer något nu känns det som att det kommer efter rapporten för det tredje kvartalet. Efter det andra kvartalet, i mitten eller slutet av juli, känns det som lite dålig tajming med semestrar i både Sverige och Europa”, säger han.

På frågan var investerare ska leta bankaktier med större uppsida pekar han framför allt på inhemska brittiska spelare, så som Lloyds, Barclays och Royal Bank of Scotland som handlas till mellan 0,7-1,0 gånger justerat bokfört värde i dagsläget.

”För Handelsbanken betalar du nu 13 gånger pengarna för Handelsbankens prognostiserade vinst 2014. Du betalar till exempel runt 7 gånger för Barclays”, säger analytikern.

Handelsbanken noterades vid klockan 15 1,2 procent högre till 299:90 kronor, ned från 301 kronor som högst under dagen, och Swedbank ökade 1,6 procent till 168:20 kronor.

Nordea ökade 2,0 procent till 80:75 kronor och SEB avancerade 0,9 procent till 71:85 kronor.

Av: Tradingportalen/Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto