Home > Svenska hushållens nettoförmögenhet på nya rekordnivåer.

Svenska hushållens nettoförmögenhet på nya rekordnivåer.

De svenska hushållens nettoförmögenhet ökade med 664 miljarder kronor under tredje kvartalet till 14.122 miljarder kronor.

Det visar SEB:s Sparbarometer som presenterades på torsdagen.

Uppgången kommer till stor del från aktierelaterade tillgångar, men även bostäderna ökade i värde, enligt SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Värdet på hushållens bruttoförmögenhet ökade och uppgår till 17.812 miljarder kronor vid utgången av tredje kvartalet, vilket motsvarar omkring fyra gånger Sveriges BNP.

Hushållen nysparade 63 miljarder kronor varav kontosparande och tjänstepensioner stod för den största delen.

Under tredje kvartalet ökade hushållens skulder med 1,5 procent, i linje med motsvarande kvartal 2015 men en minskning från föregående kvartal. Årstakten sjönk något till 7,1 procent, vilket är första tecknet på en avmattning sedan årsskiftet 2012/2013.

”Svenska folket fortsätter att öka sina skulder. För tredje kvartalet blev det en ökning med 55 miljarder kronor. Huvudorsaken är stigande bostadspriser och det är viktigt att hålla utvecklingen under uppsikt. Men vi ser nu också för första gången på flera år att årstakten för skuldökningen minskar något. Det kan vara början på ett välkommet trendbrott”, säger Jens Magnusson.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto