Home > Svenska kronan ej övervärderad

Svenska kronan ej övervärderad

svenska kronanDet sade finansminister Anders Borg vid en telefonkonferens på fredagen.

”Ingen ser någon dramatiskt övervärderad växelkurs, det är inget akut problem. Vi är inte i ett läge i dag med allvarliga problem med växelkursen, men det finns potentiella problem”, sade han.

Han sade vidare att han inte kan se någon fördel med att uppmuntra en ”överdriven förstärkning” av kronan och att det ”är klart att det vore bra om även växelkursen stöttade återhämtningen”.

”Det är bra att skicka en signal till valutamarknaden om att det här inte är ett ensidigt bet. Vi måste följa detta noggrant. Om vi får överdrivna rörelser måste vi fundera på hur vi ska agera”, sade Anders Borg.

Han ville inte nämna några konkreta möjliga åtgärder men sade att det finns ett antal länder som haft problem med en stark växelkurs och nämnde Israel, Schweiz, Chile och Nya Zeeland.

”Där har man fört en hel del diskussioner om detta och jag har även talat med kollegor och centralbankschefer i den typen av länder för att kunna förstå vad det finns för alternativ. Men det får vi återkomma till, vi är inte i ett läge i dag där vi har ett allvarligt problem med växelkursen”, sade han.

I en intervju med Bloomberg News tidigare i veckan i Nigeria sade Anders Borg att kronan skulle kunna bli ett problem för Riksbanken och att det finns ”goda argument för dem att överväga hur de ska se på kronan”. Han fick kritik för att dessa uttalanden inkräktade på Riksbankens oberoende.

Nu på fredagen sade Anders Borg att det inte är något konstigt om han som finansminister diskuterar växelkursen, det gör alla finansministrar.

”Det betyder inte på något sätt att jag inte respekterar Riksbankens oberoende. De tar ansvar för penningpolitiken, men om vi har en strukturell förskjutning av växelkursen måste vi kunna diskutera den”, sade han.

Han sade att det finns en viss åtskillnad mellan växelkurspolitik och penningpolitik och att det måste gå att föra en diskussion om växelkursen. Han påpekade också att han inte har några som helst svårigheter att diskutera dessa frågor med Riksbankschef Stefan Ingves.

”Det är en diskussion som vi har anledning att föra. Sedan är det alldeles uppenbart att det penningpolitiska oberoendet gör att Riksbanken ska sätta räntan efter sin bedömning av inflationen”, sade han.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto