Home > Sverige får hålla sig utanför EU:s bankunion tills vidare.

Sverige får hålla sig utanför EU:s bankunion tills vidare.

För närvarande är utsikterna för att Sverige ska gå med i EU:s bankunion små.

Det framkom i samband med en paneldiskussion vid ”Finanspanelen” i SNS regi på fredagen.

Karolina Ekholm, statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson, sade att Sverige med en stor banksektor skulle gynnas av att vara med i bankunionen, men att hon beklagar att beslutsfattandet hamnat hos ECB.

”Det gör det svårt för Sverige att gå med”, sade hon och hänvisade till att vi inte är med i eurosamarbetet.

Hon noterade också att det inte finns någon ”aptit” på att göra förändringar i EU:s fördrag.

På en fråga om förtydligande från Nyhetsbyrån Direkt efter debatten sade hon att det faktum ECB fattar besluten om bankunionen ”är en väldigt försvårande omständighet” när det gäller ett svenskt medlemskap.

”Just nu finns det ju inte något uppenbart stöd för detta, även om jag inte utesluter att saker och ting kan förändras. Bankunionen är ju inte riktigt färdigställd än… Det kan det ju exempelvis ske förändringar i praxis hur beslut fattas där, men för den närmaste framtiden är det inte aktuellt att Sverige skulle byta fot i den frågan”, sade Karolina Ekholm.

I Almedalen i början på juni sade finansminister Magdalena Andersson att regeringen kontinuerligt utvärderar om Sverige ska vara med i EU:s bankunion.

”Nu har vi sagt att vi ska se hur den byggs upp och sen kommer vi att ta ställning till om det är bäst för Sverige. Det är en väldigt pragmatisk fråga”, sade finansministern.

Karolina Ekholm sade i paneldebatten på SNS också att det finns en ökande oro för att kostnaderna för att stå utanför eurosamarbetet nu när Storbritannien ska lämna EU, men konstaterade samtidigt att stödet hos svenska folket att gå med är svagt.

Hon sade också att om det finns anledning att modifiera EU:s regler så ska man göra det och att det krävs förutsägbarhet och likabehandling när reglerna tillämpas.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto