Home > Sverige vill ej ge EU beskattningsrätt.

Sverige vill ej ge EU beskattningsrätt.

Sverige motsätter sig kraftigt att EU ska få utökade möjligheter att ta ut olika skatter.

Det sade finansmarknadsminister Per Bolund till journalister på väg in till ekofinmötet på fredagen.

På mötet ska Italiens förre premiärminister Mario Monti presentera en rapport om reformer av EU-budgeten. Bland annat föreslår rapporten moms, bolagsskatt, en finansiell transaktionsskatt och koldioxidskatt som möjliga EU-skatter.

”Vi är generellt mycket skeptiska till att få en ökad beskattningsrätt på EU-nivå. Vi vill inte ha en fördragsändring som ger någon ökad möjlighet till uttag på EU-nivå”, sade Per Bolund.

För närvarande har EU bara rätt till vissa tullinkomster. I övrig finansieras EU-budgeten av EU-avgifter från EU-länderna.

Per Bolund sade att dagens system i stort fungerar bra och att förändringar riskerar att utgifterna ökar.

Andra stora nettobidragsgivare, som Tyskland och Nederländerna, ogillar också en fördragsändring som skulle ge EU beskattningsrätt. Däremot är sydliga nettobidragstagare i allmänhet mer positiva.

Per Bolund sade att förändringar är särskilt olämpliga nu när en stor nettobidragsgivare, Storbritannien, är på väg ut ur EU. Sverige är inte berett att ta över någon del av den brittiska EU-avgiften.

”Om unionen blir mindre tycker vi det är rimligt att man då också minskar budgetutgifterna”, sade finansmarknadsministern, som ersatte finansminister Magdalena Andersson vid ekofinmötet.

Han pekade på att nedskärningar kan göras av EU:s jordbruksstöd och kanske regionalstöd. Även om EU kan behöva göra mer gemensamt, till exempel för att hantera flyktingströmmar, så ska vissa av dessa kostnader klaras av nationellt, sade han.

EU:s långtidsbudget löper 2014-2020. Förändringar skulle ske tidigast därefter.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
EU
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto