Home > Swedbank ny favorit i den europeiska banksektorn

Swedbank ny favorit i den europeiska banksektorn

Nomura lyfter upp Swedbank som ny favorit (top pick) i den europeiska banksektorn, tillsammans med SEB, istället för norska DNB. Det framgår av en sektoranalys daterad den 10 december.

”Bytet är framkallat av förväntningar på en omprissättning av svenska bolånemarginaler efter höjningen nyligen av riskvikterna. Den trenden ligger redan i konsensusprognosen i Norge. Vi ser god potential för räntesänkningar i Sverige, vilket sannolikt kan utgöra en katalysator i expansionen av bolånemarginalerna och mer än väl motverka pressen på inlåningsmarginalerna”, skriver Nomura.

Till det pekar Nomura på en omvärderingsrisk i DNB, drivet av en korrigering på den norska bostadsmarknaden. Investmentbanken tror dock inte att Norge är en bubbla.

”Vi ser att lagstiftarna försöker framkalla en mindre korrigering och att marknaden sannolikt kommer bli oroad för en hård landning i något skede. Det skulle kunna leda till en omvärdering av DNB”, skriver Nomura.

För Swedbank och SEB har Nomura rekommendationen köp med riktkurserna 195 kronor och 91 kronor. Även för Nordea upprepas köp med riktkursen 98 kronor.

”Uppsidan är till viss del knuten till regulatoriska godkännanden och Nordea har därmed mindre kontroll över sitt eget öde. Men vi ser potential för omprissättning och kostnadsneddragningar”, skriver investmentbanken.

Inför vårens utdelningar anser Nomura att speciellt SEB och Nordea kan komma att överraska positivt.

Nomura upprepar neutral och riktkurs 321 kronor för Handelsbanken. För DNB har rekommendationen sänkts till neutral, med riktkurs 121 norska kronor, medan Danske Bank har rekommendationen minska och riktkursen 130 danska kronor.

”Vi ser en begränsad uppdsida hos Danske relativt dess konkurrenter. Om investerarna förväntar sig en snabbare normalisering finns potential att aktien kan utvecklas bättre, men vi väntar oss en långsam process”, skriver Nomura.

Av: Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto