Home > Swedbank – Relativ styrka ger fortsatt köp i aktien fram till nästa rapport

Swedbank – Relativ styrka ger fortsatt köp i aktien fram till nästa rapport

Swedbank har haft en bra inledning på året och stått emot på en annars sur börs. Detta tillsammans med den starka relativa styrkan gentemot SEB, Handelsbanken och Nordea ger oss en möjlighet att antingen köpa aktien på momentum eller göra en spread-trade mot sektorn som helhet.

Swedbank (SWED A) har åtnjutit en bra start på året med en uppgång till fredagens stängningskurs på 13,8% mot -6,1% för OMXS30 sedan årsskiftet. Denna relativa peformance kan ha flera förklarande faktorer men den kraftigt nedtryckta kursen under krisen kombinerat med lägre kreditförluster än väntat och positiva engångsposter från senaste rapporten bör ha hjälpt Swedbank  att hålla momentum uppe.

Lägger vi sedan till ökade marginaler på utlåningen så har bolaget trots sin höga värdering en acceptabel kontext för en fortsatt uppgång.  Tittar vi då tekniskt på aktien så har Swedbank liksom resten av börsen gått ner inledningsvis förra veckan men hållit emot bra i sin helhet. Förra veckans tisdagsnedgång resultarade också i en Doji-signal (svans för uppgång) med botten i formationen mot MA 50, en ökad volym stärker också bilden av momentum uppåt.

MACD har fortfarande inte gett köp varför vi är vaksamma på kortsiktiga bakslag men botten av Doji-formationen kan fungera som en stoppnivå för den aggresive. Angående target är det upp till var och en att bestämma hur länge denna position ska hållas men trenden är stark och fram till nästa rapportperiod så kan det vara värt att bevaka utvecklingen och då fatta beslut om sälj eller behåll. Använd gärna möjligheten att sälja i flera omgångar då detta kan öka avkastingen då målkursen är osäker.

Denna gång kan det också vara värt att nämna att sådana här starka aktier med en långsiktigt mycket stark relativ performance gentemot de andra huvudkonkurrenterna (SEB – 4%, Nordea -8%, Handelsbanken – 5% sedan årsskiftet) kan vara kandidater för en spread-trade.  En spread-trade ger en lägre marknadsrisk genom att exponeringen (deltat) är nära noll och man istället för att spekulera i riktning satsar på relativ styrka inom sektorn vilket ger en avkastning som i mindre grad är beroende av börsen som helhet. Position i detta fallet etableras i sådant fall genom att köpa 50% Swedbank och kortsälja lika andelar SEB, Handelsbanken och Nordea.

Denna strategi har en annan dynamik än en vanlig position varför det är bra att ha viss erfarenhet på området då vikterna förändras med priserna . För den som är intresserad kan det därför vara intressant att köra liknande case i en testportfölj med fiktiva pengar för att lära sig mer om denna typ av investering om detta är av intresse.

Avslutningsvis så är grundcaset ett köpcase där exponering enklast sker genom köp av aktien eller CFD då detta inte är ett contrarian case där optionen passar bättre. För den som ska kortsälja är det också rekommendera att räkna på kostnaden innan position etableras för detta då det kommer vara avgörande för avkastningen.

Stöd- och motståndsnivåer:
Stöd: 101,50, 99,25, 95,50
Motstånd: 107,30, 112,50

Taggar:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.