Home > Swedbank ser 30% uppsida i uppdelning av ABB koncern.

Swedbank ser 30% uppsida i uppdelning av ABB koncern.

En enklare styckningsvärdering av ABB skulle kunna tänkas addera 65 kronor per aktie (nuvarande kurs: 195 kronor), givet en avyttring av Power Grids-divisionen för 20 miljarder dollar.

Det skriver Swedbank (ABB-rekommendation: neutral, riktkurs 195 kr) i sitt kundbrev på fredagen, efter att schweiziska medier i veckan rapporterade om att kinesiska State Grid of China var intresserade av att köpa Power Grids till det priset.

Swedbanks kalkyl bygger på sagda avyttring samt att värderingen för det kvarvarande ABB skulle öka till multiplar mer i linje med ett renodlat robotbolag.

ABB värderas nu i linje med både den svenska verkstadssektorn generellt och ABB-liknande internationella företag, noterar Swedbank.

”Dock, om vi adderar ett övertagandevärde för Power Grids och en högre värdering för Discrete Automation (ABB:s robotdel) i linje med en renodlad robotaktör, skulle det kunna indikera en 30-procentig uppsida på aktien”, heter det.

Efter ABB:s halvårsrapport i slutet av juli skrev Swedbank att den vändning som då ansågs ha skett i Power Grids innebar en angenäm position för kraft- och automationsbolaget, med två aptitliga alternativ:

1) Det lönsamma Power Grids kan behållas och utvecklas med goda kortsiktiga tillväxtmöjligheter.

2) Divisionen kan säljas till ”mycket intressanta multiplar”.

ABB (dagsdiagram)

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto