Home > Swedish Match fortsätter sin resa ner, besvarande konkurrensläge

Swedish Match fortsätter sin resa ner, besvarande konkurrensläge

Swedish Match (Veckodiagram)
Swedish Match (Veckodiagram)

Rapporten i tisdags bjöd på ett något sämre resultat än väntat och en prognos för det fjärde kvartalet som understeg analytikernas förhoppningar. Men viktigast av allt var de signaler Swedish Match sände om att konkurrensläget på den svenska snusmarknaden nu börjar bli riktigt besvärande.

Swedish Match snusverksamhet står för en betydande del av vinsten och en stor del genereras på den svenska marknaden. Bolaget har regelbundet höjt priserna, vilket eldat på vinsttillväxten, men parallellt har marknadsandelarna dalat. Det borde i och för sig inte komma som någon överraskning för analytikerna eftersom marknadsandelssiffror publiceras löpande, men andelstappet i kombination med att Swedish Match nu tvekar om hur priserna ska hanteras framöver har fått många att vakna till.

”Om Swedish Match prisdrivna modell nu krackelerar kommer investerarcaset påverkas väsentligt”, skriver Société Générale i en analys på torsdagen.

Att Swedish Match ser konkurrensen på den svenska marknaden som allt mer besvärande återspeglas av det faktum att bolaget inte kommer att höja sina snuspriser i mellanpris- och premiumsegmentet vid årsskiftet då tobaksskatten stiger. Historiskt har stigande tobaksskatt medfört att Swedish Match höjt priset för att kompensera sig för själva skatten samtidigt som ytterligare höjningar gjorts med ökad lönsamhet som följd. Nu väljer bolaget att inte ens kompensera sig för skattehöjningen.

Undantaget här är lågprissnuset Kaliber där Swedish Match valt att justera upp priset vid årsskiftet. Men Kaliber står bara för en liten del av bolagets totala snusportfölj och dessutom återstår det att se vad effekten blir på marknaden då just lågprissegmentet är det mest konkurrensutsatta.

”Risken är att konkurrenterna börjar vittra blod och att de prioriterar marknadsandelar före lönsamhet. Visst skulle konkurrenterna också kunna höja men det som nu är uppenbart är att Swedish Match är beroende av andras åtgärder på sin egen nyckelmarknad”, skriver Société Générale.

När och om konkurrensläget möjliggör prishöjningar inom mellanpris- och premiumsegmentet återstår att se. Swedish Match har inte uteslutit prisjusteringar senare under 2013.

Cheuvreux, som i onsdags upprepade rekommendationen outperform för Swedish Match, sänkte sina vinstestimat för kommande år men lämnade en öppning för framtida prishöjningar.

”Det finns en god chans att priserna höjs för mellan- och premissegmentet senare under 2013”, menar Cheuvreux.

Efter torsdagsförmiddagens fortsatta kursnedgång har Swedish Match nu backat ungefär 10 procent sedan årsskiftet samtidigt som börsen stigit med drygt 6 procent. I ett lite längre perspektiv fem år tillbaka noteras Swedish Match aktie för en uppgång på 55 procent medan börsen i stort tappat drygt 10 procent.

Nästa hållpunkt då konkurrensläget på den svenska snusmarknaden säkerligen kommer att dryftas ordentligt blir Swedish Match kapitalmarknadsdag om knappt två veckor.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto