Home > Swedish Match inväntar norskt lagförslag om neutrala snusdosor.

Swedish Match inväntar norskt lagförslag om neutrala snusdosor.

Ett lagförslag om neutral snusdosor kommer att föreläggas i det norska parlamentet, stortinget, början av juni.

Det sade den norska hälso- och omsorgsministern Bent Høie på tisdagen i samband med ”Världens tobaksfria dag”, där det norska hälso- och omsorgsdepartementet håller konferens tillsammans med norska cancerföreningen och Världshälsoorganisationen.

”Jag aviserar i dag att Norge kommer att följa Australiens exempel, och föreslå parlamentet att i början av juni besluta om neutrala förpackningar i Norge”, sade ministern efter att ha redogjort för minskat rökande men en oroväckande och dramatisk ökning i särskilt norska ungdomars snusande på senare år.

”Det är störande, särskilt som färsk svensk forskning visar på allvarliga effekter, särskilt under graviditet”, sade Bent Høie och nämnde att en stor andel av unga norskor snusar.

Innebörden av förslaget är, som tidigare har rapporterats, att alla snusdosor ska vara mörkgröna, fria från logotyper och andra designelement, samt ha samma typsnitt.

Neutrala förpackningar kommer enligt hälsoministern att eliminera den reklameffekt som dagens förpackningar har, och på sikt lär all tobaksanvändning betraktas som lika orimlig som rökning på flyget i dag.

Den nya lagen har viss bäring även på hur cigaretter ska utformas, men kommer att ha vissa undantag för tobaksprodukter som inte används av unga och säljs i specialbutiker, hette det vidare.

De neutrala förpackningarna, sade ministern också, kommer inte att minska tillgången på tobaksprodukter utan enbart minska tobaksindustrins möjligheter att göra reklam. Han betecknade även diverse på sistone vidtagna legala åtgärder från tobaksbolag mot stater som försöker inskränka tobaksanvändningen som ytterst oacceptabla.

”Jag tror att vi har starkt stöd i parlamentet, rakt över det politiska spektret, och vet att vi har brett folkligt stöd. Det här fungerar i Australien, och det kommer att fungera i Norge”, avslutade Bent Høie sitt anförande.

Swedish Match sade i mars till Nyhetsbyrån Direkt att lagen om den går igenom skulle göra en idag fungerande marknad ”dysfunktionell”, men att det ”inte nödvändigtvis” behöver leda till mindre snusförsäljning. En ansenlig del av Swedish Match snusverksamhet finns i Norge, utöver Sverige.

Swedish Match (dagsdiagram)

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto