Home > Syrien är inte ett nytt Libyen i ett aktiemarknadsperspektiv

Syrien är inte ett nytt Libyen i ett aktiemarknadsperspektiv

Ur ett aktiemarknadsperspektiv tror jag det är synnerligen viktigt att inse att den fruktansvärda tragedin i Syrien inte är att likna med den i Libyen. I Syrien riskerar starka ryska intressen krocka med USA:s agenda.  

Det viktiga ur ett aktiemarknadsperspektiv är nu att risken inte är obetydlig att den amerikanska etablissemanget har en (illa) dold agenda att inte bara bestraffa utan även att störta den nuvarande regimen i Syrien.

I så fall kommer man från USA:s sida inte nöja sig med att bara skjuta iväg ett mindre antal kryssningsrobotar emot vissa utvalda mål Syrien. Man kanske börjar med det, men sedan kommer man steg för steg trappa upp denna konflikt.

Som orsak till att attackera Syrien använder man sig dessutom av den fruktansvärda kemiska vapenattacken för en kort tid sedan. Men vem var det som sköt egentligen? Var det regimen? Var det någon annan med intressen att få med USA i kriget? Vem vet, ty det första offret i ett krig är sanningen. Den information vi får från ett krigsområde är dominerat av mer eller mindre skickligt utförd propaganda.

Kan det till och med vara så att John Kerry i scensatte den kemiska vapenattacken i Syrien? 

Givetvis är det mycket svårt att tro om man är en vanlig, hygglig svensk. Det är ju en helt grotesk frågeställning.

USA är ju ett civiliserat land med en ansvarsfull regering! Inte skulle väl man kunna genomföra och ljuga om så här hemska saker för att nå sina politiska mål?

I videon går man genom tidigare exempel när man storljugit inför allmänheten för att få med den på sina krig. Det är nämligen viktigt att mobilisera allmänheten för sin sak. Det gör man vanligen genom att fejka främmande hot och attacker.

Exemplet med sjuksköterskan som i den amerikanska kongressen gav ett skakande vittnesmål om hur irakiska soldater i Kuwait i början av 90-talet slet förtidigt födda barn ur sina kuvöser och sedan lämnade dom att dö kommer jag själv mycket väl ihåg. Mycket gripande. Detta vittnesmål var sedan mycket viktigt för att motivera och mobilisera USA och dess allierade inför Kuwaitkriget.

Det visade sig sedan att ”sjuksköterskan” var en dotter till Kuwaits ambassadör i USA och inte hade satt sina fötter i Kuwait sedan barnsben. Storlurad av CIA alltså…

Som sagt var, krigets första offer är sanningen. Men man tror ju inte som godtrogen svensk att underrättelsetjänsten i USA vågar ta upp falska vittnen i den amerikanska kongressen! Men om detta bevisligen har skett, vad mera har man då gjort? Var går gränsen för manipulationerna och propagandan?

Hur som helst med allt detta. Det viktiga ur ett aktiemarknadsperspektiv är att Syrienkonflikten riskerar att eskalera på ett okontrollerbart sätt då Ryssland har mycket starka intressen i Syrien att bevaka. Ryssland har troligen också soldater på plats som sköter delar av missilförsvaret.

Ryssland, och även Iran, kan också på goda grunder misstänka att om regimen i Syrien faller så står deras egen regim näst i tur för USA:s intriger. Det gör det hela dessutom lite extra personligt.

Syrien har dessutom relativt avancerade ryska vapensystem. Så risken är betydande att ryska missiller skjutna från Syrien kan komma att sänka USA eller Nato fartyg i Medelhavet. Vad händer då? Kommer USA öka trycket på Syrien? Marktrupper kanske?

Vid en USA-attack på Syrien är risken inte försumbar att Syrien också svarar med att skjuta missiler på Israel. Vad gör Israel då? Dom brukar inte precis lägga fingrarna emellan. Kommer Israel då skjuta tillbaka och kanske även passa på att skjuta lite missiler på Iran? Kommer USA då kunna, och vilja, hindra dom?

För att summera: Det är ur ett aktiemarknadsperspektiv väldigt viktigt att inse att konflikten i Syrien inte liknar den i Libyen. Det här kan nämligen tyvärr lätt trappas upp till något helt annat.

Läs mer: Syrien blir aldrig vad det har varit (SVD), al-Assad tackar Putin (DN), Oljepriset har inte varit högre sedan Libyeninterventionen 2011 (Cornucopia?)

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto