Home > Sysselsättningen i Australien bättre än prognosen – AUD stiger

Sysselsättningen i Australien bättre än prognosen – AUD stiger

Denna veckas sysselsättningsrapport från Australien bekräftade återigen att detta land i södra Stilla havet hanterat den coronavirus-relaterade lågkonjunkturen bättre än andra utvecklade ekonomier. Den australiska ekonomin skapade nästan fyra gånger så många jobb förra månaden som förväntat, vilket fick även de som var mest optimistiska att överraskas.

Men, AUD reagerade inte som man hade kunnat förvänta sig. Valutan steg mot USD, men inte mot EUR. EURAUD-korset köptes och såldes med en uppåtgående ton hela veckan och nådde 1,6530 precis innan New York förberedde sig för stängning.

Hur kommer det sig denna ekonomiska data inte betyder vad den brukade betyda? Hur kommer det sig att en tredubbling av förväntade jobb inte påverkar valutan?

Svaret på detta? Det har alltid varit likadant.

Sommarhandel och en korrelerad marknad betyder mer än ekonomisk data

Ett svar är att sommarhandeln styr marknaden. På ren svenska styrs vi alla av handelsalgoritmerna.

Detta är dock inget nytt. Varje år händer liknande saker under specifika tidpunkter. Sommaren är en sådan tidpunkt, och även Thanksgiving och Jul.

Under dessa tidpunkter fokuserar finansmarknaden mindre på marknaden och mer på högtiden. Till följd av det dominerar handelsalgoritmerna och korrelationerna priserna. Saker som inte verkar logiska annars ses nu överallt.

Om vi återgår till den australiska dollarn (AUD) så är detta en råvaruvaluta. Eftersom råvaror som guld och silver har ökat i värde de senaste månaderna har även AUD ökat. Och då ökar den mot samma valuta som guld- och silvermarknader har ökat mot – nämligen USD.

En sådan korrelation lär fortsätta om råvarupriserna fortsätter att öka. Det ovanliga här är att AUD köps och säljs med en nedsatt ton mot EUR och väldigt högt mot USD. Detta gör att korset EURAUD köps i samtliga dippar.

Detta är en ledtråd som antyder att handelsalgoritmerna dominerar priserna i korsen. EURGBP är ett annat exempel på ett par som lever sin egen värld, precis som EURAUD.

För att summera ser jobbdatan väldigt bra ut i Australien. Om man jämför med resten av världen visar den på en V-formad återhämtning, vilket är ett välbehövligt tecken under denna första lågkonjunktur på flera årtionden i Australien.

Men marknadens reaktion är långsam och testar investerarnas tålamod. Smarta investerare vet vad de ska göra – ignorera bruset och fokusera på vad som är på riktigt.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto