Home > Ta dina förluster – men ta hand om ditt ego först!

Ta dina förluster – men ta hand om ditt ego först!

Dags att prata om lite nödvändigt ont. Ris och ros! Förluster! Ingen tycker ju egentligen om dem men uppkommer ändå. Som trader måste du lära dig att förlora. Det är mycket viktigare än att lära sig att vinna. Om du tror att du alltid kan fortsätta vinna kommer det resultera i att du till exempel skyller på marknaden när du förlorar istället för att försöka ta reda på varför du förlorade, vilket är vägen framåt.

Det är ditt ego som tror att du alltid kommer kunna vinna. Om du handlar diskretionellt, det vill säga efter eget huvud utan ett system så är risken som störst att du kommer klandra dig själv om något går fel. Ditt ego vill ha rätt. Om du nu sitter med en förlust som du borde ta och inte har förlikat dig själv med ditt ego finns risken att egot vinner under beslutsprocessen. ”Du har rätt” kommer egot säga, och varför ta en förlust om den inte är en förlust? På detta sätt har du nu lurat dig själv. Nu lurar du dig själv att hålla förlusten tills den blir orimlig.

Ett bra sätt att förhindra att detta händer är att alltid ha en plan, eller att handla efter ett system. Din fokus blir nu på att verkställa systemsignalerna så bra som möjligt. Om du handlar efter ett system blir det svårare att klandra dig själv om det gick dåligt, då du bara följde systemet. Du gjorde trots allt allt du kunde, mer gick inte att göra. Det finns en viss tröst i detta, även om du har förlorat pengar.

Det finns ett sätt som du kan få bort ditt ego helt och hållet på. Var varken pessimist eller optimist utan realist.
Det betyder att du vågar se verkligheten bakom den fina låtsasfasaden och se vad som händer runt omkring med mer klarhet. Du tar ut dig själv ur ekvationen. Att se saker för vad de är, istället för vad man hoppas att de är, gör att du tvingas se de illusioner man byggt upp för att rättfärdiga sig själv.

Kapaciteten att se saker för vad de är, är inte en funktion av utbildning eller IQ. Folk kan vara fullproppade med kunskap och ändå inte veta vad som sker runtomkring dem. Istället är det en funktion av karaktär och oförfäran. Du är inte rädd för att föreställa dig det värsta tänkbara scenariot som kan bli resultatet av dina handlingar. Du kan applicera detta utanför marknaden också. Du finslipar dina sinnen genom att hålla ett öga på detaljer. Du studerar vad andra har för sig i syfte att lära dig istället för att bara intressera dig då du vill ha någonting. Märker du att alla går runt med iphones? Bäst att kolla Apples aktie.

Precis som vilken muskel som helst som tränas, så kommer du snart att börja se mer och mer. Dina ögon är nu fixerade utåt, inte på dig själv eller ditt ego. Bara det du ser bestämmer vad du tänker och tycker.

Ibland hör man till exempel jämmer från någon som belånat sig till max och på en kort tid förlorat 70% av sina pengar. Om denna person verkligen hade föreställt sig och levt sig in i vad resultatet av hans handlingar skulle kunna bli, skulle han nog aldrig handlat som han gjort, eller snabbt åtgärdat det.

Genom att alltid föreställa sig och förvänta sig det värsta tänkbara scenariot finns det helt plötsligt ingen nersida kvar längre då den redan är inräknad; det finns bara uppsida. Man kan då bara bli positivt överraskad!

Man skulle kunna tro att se så mycket av verkligheten skulle kunna göra en deprimerad men det är tvärtom. Om du vet vad som sker runtomkring dig, vart du är på väg och vad som händer i världen kommer du känna dig säker. Närhelst saker och ting går fel kommer du veta att du kan klara av att resa dig upp igen vad som än händer. Och ge aldrig upp!

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto