Home > Tecken på ekonomisk återhämtning i Euro-området

Tecken på ekonomisk återhämtning i Euro-området

Ekonomin i Euro-området öppnade upp i maj efter nästan två månader av full nedstängning i Italien och Spanien och restriktioner i de norra delarna av Europa.

Tecken på ekonomisk förbättring har redan börjat synas på diagrammen, och nu är det dags för ekonomer och investerare att få ut så mycket som möjligt av denna data.

Ökad mobilitet och förväntningar

Ingen ekonomisk återhämtning kan ske i nedstängda ekonomier. En av grundpelarna i EU är den fria rörelsen av arbetskraft och kapital, och det var inte möjligt under nedstängningen under starten av coronavirus-krisen.

Nu när gränserna börjar öppnas upp igen förbered sig Europa inför sommaren. Sommaren i Europa kännetecknas av ledighet, men den här gången kommer det se annorlunda ut i alla länder – både för de som tar emot turister (exempelvis Spanien, Italien, Grekland och Malta) men även för de som ansvarar för stora delar av resenärerna (exempelvis Tyskland, Nederländerna, Danmark, Finland, Sverige och Österrike).

Den nya verkligheten sedan den första vågen av coronavirus-infektioner kommer antagligen skilja sig avsevärt från vad vi är vana vid. Resande och hur vi bedriver våra verksamheter kommer inte göras på samma sätt som innan pandemin, vilket innebär att ekonomiska siffror förväntas bli en besvikelse om man jämför med hur det såg ut innan krisen.

De första tecknen på ekonomisk återhämtning har redan uppstått. I vissa fall har optimismen kommit som en överraskning. Exempelvis har ZEQ-indikatorn för ekonomiskt sentiment i Tyskland stigit med 12,4 punkter från föregående månads notering. Den nådde 63,4 i juni, vilket är dess högsta nivå sedan det första kvartalet år 2006.

Mobilitet har även ökat för både handeln och turismen som börjar se en omvänd trend – botten verkar ha nåtts i mars och april. Spanien, Tyskland, Italien och Frankrike såg alla ökad mobilitet, vilket är ett tecken på att folk har börjat leva utanför sina hem igen, och att företag börjar ta emot kunder igen. Även körsträckor för lastbilar i Tyskland har återhämtat sig dramatiskt från de låga nivåerna under nedstängningen.

På tal om Tyskland har dess regering varit en av de mest proaktiva under krisen. De öppnade kranarna som aldrig förr på ett sätt om inget annat europeiskt land kunde mäta sig med. Detta är i linje med vad IMF bad om när de bad regeringar att göra så mycket som möjligt och spendera så mycket som möjligt tills det att krisen är över.

Vi ligger fortfarande långt borta från siffror och förhållanden som vi såg innan pandemin. Medan ekonomisk tillväxt under årets andra hälft är möjlig lär det inte vara siffror som får en att tappa hakan.

Det positiva med att vara på botten är att det bara går att ta sig uppåt. Detta är just nu känslan i Europa, och troligtvis även i resterande delar av den utvecklade världen.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto