Home > Tektoniska skiften för den globala handelsdynamiken på grund av coronavirus-krisen

Tektoniska skiften för den globala handelsdynamiken på grund av coronavirus-krisen

Den Europeiska centralbanken (ECB) utannonserade idag att GDP för Euro-regionen antagligen kommer sjunka mellan 8%-12% år 2020. Medan detta är en slående nedgång för en av de största ekonomiska regionerna i världen är konsekvenserna ännu mer dramatiska för global handelsdynamik.

Coronavirus-pandemin fortsätter att ställa till med utmaningar som många inte ens hade kunnat föreställa sig för bara ett par månader sedan. På grund av utbrottets snabba natur har ekonomier har svårt att anpassa sig, och drastiska beslut har lett till ekonomiska nedstängningar i stora delar av världen.

Global handel sjunker i en aldrig tidigare skådad takt

Globalisering har varit det alla pratat om de senaste årtiondena. Alla studier de senaste 20 åren har visat att internationella företag bör expandera till Kina som en del av sin företagsmodell. Kina och andra tillväxtmarknader blev snabbt globala producenter, men en växande medelklass attraherade även många västerländska företag.

Logistikbolag har spelat en viktig roll i att ansluta Asien med resten av världen, och leveransindustrin har växt i en imponerande takt. Därför har investerare som velat se hur stor påverkan coronavirus-pandemin har haft på global handel börjat med att fokusera på logistiksektorn.

Logistikbolagens djupdykande aktier har bekräftat att global handel har gått ner med över 3%. Detta är den största sammandragningen sedan 2008-2009, och frågan är nu – hur länge kommer detta pågå?

Enligt Deutsche Banks GDP-prognos kommer trenden antagligen fortsätta resten av året. Den årliga globala handeln kommer sjunka med 13,6% år 2020, och endast återhämta 7,5% år 2021. Detta innebär för investerare att den globala handelsdynamiken har förändrats drastiskt under en tid framöver, vilket leder till att länder måste skifta sin produktion tillbaka till inhemska alternativ. Att outsourca till Asien kommer även det se ett skifte.

Deutsche Bank gjorde en intressant parallell mellan tysk GDP och global handel. De har rört sig i ett korrelerande mönster hittills, och tysk GDP har använts som riktmärke för global handel (den tyska ekonomin är exportbaserad).

Till följd av att tysk GDP väntas sjunka med 16% under andra kvartalet för 2020 kommer den globala handeln sjunka på årlig basis med 20% under 2020, och ligga kvar där under 2021.

Jämfört med IMF:as ekonomiska prognos för april 2020 förväntar sig Deutsche Banks modell en tyngre sammandragning (-20% jämfört med 11% från IMF-modellen).

I båda dessa fall överstiger siffrorna den 2008 års globala finanskris påverkan på ekonomin. För att återhämta sig från denna djupdykning måste världen omformulera hur global handel ska bedrivas.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.