Home > Telia riskerar att missa miljardintänkter när villakrig accelelerar bredbandstapp.

Telia riskerar att missa miljardintänkter när villakrig accelelerar bredbandstapp.

Telia tappar marknadsandelar och riskerar att missa miljardintäkter. Konkurrensen hårdnar när operatörerna släpper in varandra i öppna nät, inte minst sedan Com Hem vill vara med på villamarknaden.

Det konstaterar tyska Berenberg i en analys. Investmentbanken har en säljrekommendation på Telias aktie.

Tappet på fast bredband har accelererat och Telia har förlorat 2 procentenheter de senaste 15 månaderna, enligt Berenberg som kompletterat helårsstatistik från tillsynsmyndigheten PTS från juni med uppgifter från operatörernas rapporter för första kvartalet 2016.

Villasegmentet, där Telias marknadsandel som tjänsteleverantör är 64 procent, kan på medellång sikt bli fragmenterat och bli mer som segmentet för flerbostadshus. Där har Telia bara 16 procent.

”Telia har inte råd att låta det hända”, skriver Berenberg och konstaterar att marknadsledaren riskerar att tappa omkring 1 miljard kronor i tjänsteintäkter.

För att stävja det behöver Telia investera ytterligare 4 miljarder kronor i villafiber, enligt Berenberg. Com Hem investerar inget i nät utan hyr in sig hos andra, bland annat Telia. Alternativet för Telia är att paketera fast uppkoppling med mobiltelefoni, tv och innehåll. Berenberg konstaterar att det blir svårt så länge det inte går att få monopol. Telia har fått kritik för försök att knyta uppkoppling och surfpotter till innehåll från Spotify och public service hos SVT.

Oavsett vilken väg Telia väljer kommer det att få konsekvenser för Tele2, 3 och Com Hem, skriver Berenberg.

Com Hem berättade i juni om avsikten att förvärva Boxer Sverige från statliga Teracom för att konvertera från marksänd digital-tv till fiber som tjänsteleverantör hos andra nätägare i ett försök att etablera sig med flera tjänster på villamarknaden. Telenor har genom förvärv sedan flera år ett eget öppet nät, Open Universe. Samtidigt har kommunala och regionala nätägare blivit mer kommersiella. SKL sade i mars upp en överenskommelse med tillsynsmyndigheten PTS och Konkurrensverket som under hela fiberutbyggnaden inneburit att kommunerna ska träda in bara när”kommersiella förutsättningar saknas.

Telia planerade 2014 att investera 9 miljarder kronor i fiber 2015 till 2018. 2015 kopplade Telia upp 54.400 villor, mot 35.000 föregående år. Ericsson var en av åtta underleverantörer till Telias nätbolag Skanova.

Telia (dagsdiagram)

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto