Home > Telia stiger på omregistrering av Turkcell-aktier.

Telia stiger på omregistrering av Turkcell-aktier.

Telia handlades successivt till högre kurser på onsdagen. Vid 16-tiden var aktien upp drygt 3 procent. En förklaring till uppgången är enligt Swedbanks analytiker Stefan Olsson omregistreringen av aktieinnehavet i Turkcell som möjliggör en eventuell försäljning av aktierna.

”Jag tror att man tar det här som en positiv sak. Turkcells bidrag som intressebolag till Telias resultat har under de senaste kvartalen minskat. En avyttring av innehavet i Turkcell skulle egentligen kanske inte vara så konstigt eftersom man har den här renodlingen mot hemmamarknaderna i Norden och Baltikum som pågår”, säger Swedbanks telekomanalytiker Stefan Olsson till Nyhetsbyrån Direkt.

Telia har historiskt sett haft problem med att utöva kontroll på Turkcell trots sitt innehav i bolaget. Bland annat har Telia inte kunnat välja styrelsemedlemmar till Turkcells styrelse. Dessutom har frågan om Turkcell ska lämna utdelning till ägarna varit ett ämne för diskussioner mellan Telia, Cukurova och Alfa Group.

Nyhetsbyrån Direkt ställer med tanke på den komplicerade ägarsituationen i Turkcell frågan om någon av de andra storägarna skulle kunna vara tänkbara köpare.

”Jag tror inte Cukurova är aktuella som köpare av en aktiepost. De har väldigt ansträngda finanser som det är. Men man ska kanske inte utesluta Alfagruppen och Mikhail Fridman där”, säger Stefan Olsson.

Nyhetsbyrån Direkt reser även frågan om intresset för Telias aktiepost i Turkcell skulle kunna vara dämpad från externa intressenter med tanke på ägarsituationen.

”Skulle man gå ur är det nästa ägare som tar stafettpinnen i den här konflikten och det gör väl att man först tittar på Alfa som en möjlig tagare om det nu skulle utvecklas till att man ska sälja hela sitt ägande på 38 procent. Nu har man som jag förstår det registrerat om ungefär en tredjedel av sitt innehav som öppnar för en försäljning”, säger Stefan Olsson.

När Nyhetsbyrån Direkt under tisdagseftermiddagen ställde frågan till Telias IR-avdelning avfärdade de dock en förestående försäljning av aktieinnehavet i Turkcell.

Det är inte så att aktierna ska säljas?

”Nej, det är inte kopplat till det alls, utan det är en ren formalitet att man ökar flexibiliteten”.

Telia är Turkcells största aktieägare med en ägarandel på 38 procent. Turkcell är Turkiets största mobiloperatör.

Telia stiger på omregistrering av Turkcell-aktier.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto