Home > Tesla hjälper Bitcoin att bli en reservvaluta?

Tesla hjälper Bitcoin att bli en reservvaluta?

Veckan inleddes med en smäll då Tesla utannonserade att de har köpt Bitcoin till ett värde av 1,5 miljarder dollar i januari. Vi har redan skrivit om detta i en av gårdagens artiklar, men det finns fortfarande mycket att säga. Medan gårdagens fokus låg på Tesla skiftar det idag till Bitcoin.

Tesla kommer acceptera Bitcoin som betalning för företagets bilar

En intressant del av måndagens nyheter är att Tesla har sagt att de kommer acceptera Bitcoin som betalning för sina bilar. Med andra ord är Bitcoin pengar för Tesla, och därmed även för Tesla-fantaster – och det finns många Tesla-fantaster.

Bitcoin som valuta eller pengar saknar dock viktiga beståndsdelar. En av dessa beståndsdelar är att vara en beräkningsenhet, eller åtminstone en stabil sådan. En annan är att kunna användas som betalmedel, samt att förvara värde över tid.

Teslas utannonsering innebär att Bitcoin kan bli ett betalmedel. Faktum är att det redan är det, då transaktioner i Bitcoin är vanliga och blir fler för varje dag som går. Vad kan man säga om att förvara värde då? Det blir svårare. Mellan den 8:e och 27:e januari minskade Bitcoin med över 30%. Det är inte många verksamheter som kan planera sin budget för året med en valuta med sådan volatilitet. Samma sak kan sägas om valutan som beräkningsenhet.

En annan intressant tolkning av Teslas utannonsering är att det är ironiskt. Tesla ses som ett grönt företag som ska förändra bilindustrin. Ändå har företaget en P/E-ratio på 1747 efter förra årets intäkter. I jämförelse har Apple, som nyligen utannonserade planer att utveckla en AppleCar i samarbete med Hyundai på 16x P/E.

Det ironiska kommer från den enorma mängd elektricitet som krävs för att hålla Bitcoin-nätverket i drift. Bitcoin konsumerar 118 kWh för en enda transaktion, enligt en ny studie av Stanfords och Stockholms universitet samt Coindesk. I jämförelse tar en transaktion med Visa (USD) endast 0,00649 kWh.

Fram tills det att världen hittar en lösning på ett sådant enormt gap kommer Teslas beslut mötas med skepticism. Ett företag som kämpar för grön energi valde plötsligt att stå för det exakt motsatta.

Till det nuvarande Bitcoin-priset sitter Tesla på en vinst som är större än vinster de har tjänat det senaste årtiondet. Tänk om detta inte är en långsiktig investering, utan om Tesla istället bara spekulerar på en tillgång?

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto