Home > Tesla inträder i S&P500-indexet – vad händer nu?

Tesla inträder i S&P500-indexet – vad händer nu?

En av de mest efterlängtade händelserna för årsslutet för finansiella marknader skedde igår – Tesla inträdde i S&P500-indexet.

Denna efterlängtade händelse genererade inte lika mycket volatilitet som man hade kunnat förvänta sig, kanske på grund av att marknadens aktivitet har saktat ned i och med julledighet.

Teslas aktiers uppgång under 2020 har inte varit något annat än helt otroligt. De har stigit med över 700% under året, vilket innebär att de har presterat bättre än alla andra tillgångar, oavsett om det rör sig om aktier, kryptovaluta eller råvaror. Men alla är inte lika positiva inför aktien. De nuvarande värderingarna ser absurda ut om man tittar på bilindustrin, vilket innebär att investerare troligtvis satsar på Teslas aktier av andra anledningar.

Tesla sjunker aningen under S&P500-debuten

Tesla är inte en vanlig biltillverkare, det är en elbilstillverkare som söker konkurrensfördelar genom att integrera teknologiska funktioner och uppgradera dem. Med andra ord lockar företaget till sig två olika slags investerare, de som är intresserade av att få exponering mot en elbilstillverkare, och de som satsar på att tekniken kommer göra ett stort avtryck i branschen.

Företagets aktiepris stängde lågt igår, och nedgången ser endast ut att ha accentuerats idag då den ligger nere med 6,49% under förmarknaden. Nyheterna att Apple ser ut att vilja utmana Tesla inom automatiskt styrda fordon har fått vissa investerare att skrämmas bort då Apple har resurserna att bli en tuff konkurrent.

Men en rörelse på 6% för Teslas aktiepris är inget nytt för investerare. Sådan volatilitet på aktiemarknaden är ovanlig, men Tesla har blivit berömda just av denna anledning. Nu när aktien är en del av S&P500-indexet (det vill säga marknadens riktmärke), argumenterar kritiker för att Teslas volatilitet kommer skada indexet.

Man kan inte ignorera de som menar att Tesla kan befinna sig i en bubbla. Precis som Bitcoin, som steg från 10 000 dollar till över 24 000 på mindre än två månader, anses Tesla befinna sig i en möjlig bubbla på aktiemarknaden. Om man tar en titt tillbaka i tiden, framförallt under IT-bubblan på sent 90-tal och tidigt 2000-tal kan vi inte ignorera likheterna. Exempelvis är inte detta första gången som S&P500-kommittén introducerar ”heta” namn på indexet. Förr i tiden lades populära namn som Peoplesoft, Citrix och Teradyne till i indexet precis innan IT-bubblan brast.

De mest kända exemplen kommer från Yahoo. Den sista dagen i november 1999 inträdde Yahoo i S&P500-indexet. Företaget steg med 67% från dagen då det utannonserades tills den första dagen på indexet. En månad senare nådde Yahoos aktiepris sin peak.

Kommer det bli likadant för Tesla under 2021?

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto