Home > Tesla inträder I S&P500-indexet – vad händer nu?

Tesla inträder I S&P500-indexet – vad händer nu?

En av de händelser som marknaden har sett fram emot sker idag – Tesla inträder i S&P500! Varför ska någon bry sig om det? Om det finns en sak att bry sig om sent under 2020 är detta det man ska fokusera på.

Innan vi börjar bör man betänka detta – de flesta investeringshusen har redan tagit ledigt, men Teslas inträde i S&P500-indexet kommer förflytta marknaderna. Denna händelse har makten att förflytta marknaderna under en normal handelsdag, för att inte tala om under en dag då nästan ingen tittar.

Är detta 2020-bubblan?

S&P500 är ett index. Kommittén väljer komponenterna i indexet, baserat på strikta regler. En av dessa regler är att företagen måste ha fyra positiva EPS-kvartal i rad, vilket Tesla mötte detta år.

Sedan dess har rykten cirkulerat att företaget kommer inkluderas i S&P500-indexet. Med tanke på det vi kommer bevittna idag var detta korrekt, och det är ett indexinträde som vi kommer kunna prata om med barnbarnen.

Den 16:e november utannonserade S&P500-kommittén att de kommer inkludera Tesla som en komponent i indexet med start den 21:a december, det vill säga idag. Den 16:e november hade Tesla ett börsvärde på 380 miljarder dollar. Om vi snabbspolar fram till den 21:a december, har Teslas aktie stigit med 73%.

Till dess nuvarande värdering köps och säljs Tesla 25 gånger sin försäljning och 422 gånger sina resultat – och vem är villig att köpa till dessa priser? Tydligen många.

Passiv investering har att göra med att bygga och bibehålla portföljer som matchar komponenterna i indexet. I kontrast till detta handlar aktiv investering om att konstant köpa och sälja företag med målet att slå de standardvärden som skapas av passiv investering.

Passiv investering är väldigt populärt, och därför ”tvingas” investerare att tilldela 1,75% (Teslas viktning på indexet) till ett av de mest övervärderade företagen någonsin.

Teslas aktier har under 2020 stigit med 730,68%. Om Teslas aktier skulle sjunka med 88% hade priset till en viktning på 1,75% endast gått tillbaka till hur det såg ut i början av 2020. Men det hade varit annorlunda på grund av den påverkan det hade haft på den övergripande marknaden.

Sedan valdagen, den 3:e november, har aktierna och USD förflyttat sig hand i hand. Ju högre Dow Jones och S&P500 steg desto lägre sjönk dollarn. Genom att inkludera Tesla, och dess volatilitet, i det mest välbevakade indexet i världen, leder det till att även andra marknader påverkas.

Förbered dig på en vild måndag, och ett ännu vildare årsslut.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.