Home > Tesla minskar med 21% efter avslagen ansökan till S&P500

Tesla minskar med 21% efter avslagen ansökan till S&P500

Tesla har precis haft sin värsta dag någonsin – dess aktie sjönk med över 21% på en och samma handelsdag med stor försäljning på Nasdaq 100.  De stora IT-företagen lider tillsammans då flera biljoner i marknadsandel försvinner, och alla kunde andas ut när dagen tog slut.

Många anser att detta inte är överraskande och att Teslas aktiepris förr eller senare skulle korrigeras. Medan detta må vara sant bör man behålla perspektivet och inte glömma att Tesla fortfarande ligger på över 625% för året. Dessutom gick de igenom en aktiedelning och samlade även in fem miljarder dollar genom att utfärda en nya aktie.

Avslagen ansökan till S&P500

En av anledningarna till Teslas stora sänkning är att deras ansökan avslogs till S&P500. Många passiva investerare som köpte aktier efter förväntningar att de skulle tas in i S&P500 tvingades att återigen balansera om sina portfölj.

Istället för att lägga till Tesla valde S&P500 nätåterförsäljaren Etsy, medicintekniska företaget Catalent och Teradyne (en tillverkade av halvledarutrustning). Coty, Kohl och H&R Block Inc. ersattes.

Alla tre företag som lades till i det prestigefyllda indexet ökade efter nyheterna. Detta är exakt det som drev Teslas aktiepris under de senaste veckorna, så S&P-utannonseringen kom som en överraskning. Detta innebär dock inte att Tesla aldrig kommer tas in i indexet, men inte just nu.

En annan nyhet som lade mer kol på elden var att GM utannonserade att de investerar i Nikola, en eltruckstillverkare. Nikola steg efter dessa nyheter medan Tesla fortsatte att sjunka resten av dagen och förlorade 82,1 miljarder dollar i marknadsandel.

Sist men inte minst upprepade en av de mest respekterade analytikerna på Wall Street ett underpresterande betyg för Teslas aktie. Mer specifikt anser Bernsteins analytiker ett rättvist pris på cirka 180 dollar, framförallt om man tar aktiedelningen i åtanke. Om denna nedgång fortsätter kan ännu en delning bli en naturlig konsekvens.

Irrationellt överflöd straffas som vanligt vid första möjliga chans. När en position i portföljen förlorar en femtedel av sitt värde blir traders plötsligt investerare. Det enda sättet att tjäna tillbaka pengarna är att låta tiden gå – så till vida att tid inte är en begränsning när man konstruerar sin portfölj.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto