Home > Tesla och dess inneboende värde

Tesla och dess inneboende värde

Tesla är ett av de företag som har presterat bäst hittills i år. När aktiemarknaden kraschade i mars kraschade även Tesla.

Men då började allt fler köpa aktier i Tesla. Diagrammet nedan visar antalet Robinhood-användare som har Tesla i sina portföljer jämfört med hur det har gått för Teslas aktiepris.

Robinhood är en aktiemäklare i USA som låter sina användare köpa fraktionerade aktier. Med andra ord behöver man inte köpa en hel aktie i Tesla (som kostade 2 000 dollar innan delningen). Istället kan man välja att helt enkelt investera 10 eller 100 dollar så tilldelas användaren en del av en aktie i enlighet med den investerade summan.

Det intressanta med detta diagram är att de privata investerarna visade stöd för Tesla hela vägen upp. Detta är endast data från ett och samma mäklarhus – föreställ dig de summor som pumpades in i företaget från USA och andra länder så vår du en bild över varför Tesla presterade så bra på marknaden.

Tesla har stigit med över 450% i år – finns det utrymme för mer?

En akties inneboende värde erbjuder en ledtråd om ifall aktierna kostar för mycket eller för lite. För att ta reda på en akties inneboende värde används fundamental analys, som i sin tur använder sig av flera olika mätvärden (exempelvis CAPM – Capital Asset Pricing Model, DDM – Dividend Discount Model) för att diskontera framtida kassaflöde till aktuell tid för att se hur priset står sig mot det resulterande inneboende värdet.

Vissa investerare anser att Tesla kostar för mycket. Om man tar en titt på företagets lönsamhet tjänar företaget inte särskilt mycket på sina bilar. Men om man tar en titt på potentialen, då ser det helt annorlunda ut.

Ron Baron på Baron Funds sade i en intervju att företaget enkelt kan växa i en 50% CAGR, om man bara tar hänsyn till de bilar de säljer. Om man även räknar in batterierna kan de överstiga 2 biljoner dollar i marknadsandel. Ron Baron äger aktier i Tesla, så han kanske är mer optimistisk än andra, men det ett bra beslut att investera i Tesla när alla andra trodde att företaget skulle misslyckas och att det inte skulle vara en bra idé att producera bilar i ett ”tält” i USA.

Men det fungerade, och Tesla producerar nu även bilar i Kina. Dessutom förbereder de sig inför att producera bilar i Berlin också, vilket ligger mitt i sina konkurrenters marknad – Tyskland.

Taggar: