Home > Tesla tar sig förbi 2 000 dollar-nivån

Tesla tar sig förbi 2 000 dollar-nivån

Den amerikanska aktiemarknaden fortsätter att stiga. Förra veckan tog sig Tesla förbi 2 000 dollar-nivån och blev därmed det 12:e största företaget i världen.

Ökningen kommer trots företagets 1:5-delning som startade i september. Investerare ser inte ut att rubbas av faktumet att företaget köps och säljs femton gånger pris/sälj-ratio eller till ett pris som överstiger 1 000 på intäktsration. Vanliga värderingsvariabler har förlorat sin mening under aktiemarknadens stigningar 2020.

Vad är det som får Tesla att fortsätta öka?

Till att börja med har det med Fed och USD att göra. Teslas aktiepris rör sig på ett liknande sätt som Bitcoin gjorde när kryptovalutan steg mot 20 000 dollar år 2017. Många menar att Tesla möter samma öde, det vill säga en skarp nedgång efter att bubblan brister.

Men det som är annorlunda i detta fall är att Tesla är listat på den amerikanska aktiemarknaden. Till skillnad från Bitcoin befinner sig Tesla på en reglerad marknad.

Om vi ska prata om bubblor och paraboliska diagram så kan vi även kolla på Fed:s balansräkning. Faktum är att den ser ut ungefär som Teslas diagram. En skarp nedgång för USD har därmed lett till att investerare är villiga att ta sig an högre risker genom att satsa på aktiemarknaden.

Inte ens utannonseringen av en delad aktie sänkte priset. Det som ofta händer efter en aktiedelning är att företagets aktiepris sjunker av den enkla anledningen att fler aktier nu är tillgängliga. Men detta är en ovanlig marknad, och det motsatta hände istället.

För två månader sedan tog sig Tesla över 1 000 dollar för första gången. Det var en stor milstolpe för företaget och för Tesla-påhejare. Om vi snabbspolar fram två månader ligger nu värdet på 2 000 dollar. Sen har vi även Apple. Denna jätte på den amerikanska aktiemarknaden behövde 38 år på sig att få sin första biljon i marknadsandel. Men det tog bara Apple knappt 1 år att gå från 1 biljon till 2 biljoner dollar i marknadsandel.

Med andra ord var ökningen i penningmängd så pass stor sedan pandemin att effekterna syns mest på aktiemarknaden. Analytikerna höjer nu taket för Teslas aktiepris. Det ser inte ut som att det spelar någon roll hur många bilar företaget säljer. Till dessa värderingar är det omöjligt att sälja så pass många för att värderingen ska kunna rättfärdigas.

Kommer stigningarna på aktiemarknaden få ett slut snart? Utan meningsfulla förändringar från Fed lär entusiastiska Tesla-köpare fortsätta att köpa.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto