Home > Tesla uppgraderas till Köp av Goldman Sachs

Tesla uppgraderas till Köp av Goldman Sachs

Tesla lever den amerikanska drömmen och fortsätter att öka i värde, trots konkurrensen. Vi ska inte heller glömma att företaget delade sitt aktiepris under 2020, men fortsätter ändå att prestera, mycket tack vare briljanta åtgärder av ledningen och specifikt Elon Musk.

Resultaten i år har varit enastående – upp med +579%. För ett företag som först under 2020 lyckades med ett fjärde kvartal i rad av lönsamhet (ett krav för att komma med i S&P 500) är detta ännu mer anmärkningsvärt. Detta är även en biltillverkare, även om det rör sig om elbilar. Den produkt de säljer är dyr, vilket är värt att nämna under en lågkonjunktur och pandemi.

Alla dessa faktorer har räknats med av investerare. Dessutom uppgraderade Goldman Sachs precis Tesla till KÖP på deras sälj- och marginalprognos.

Smarta åtgärder av Tesla

En underskattad faktor som har bidragit till Teslas stadiga ökning har varit dess flytt in i Kina. Investerare och traders tenderar att fokusera på vad som händer i USA, och anser ofta att Kina endast är till för tillverkning. Detta stämmer, men bara till viss del.

På sistone har Kina investerat massivt i att reducera sina utsläpp. Ett sätt att göra det på är att öka antalet elbilar i landet. Massiva incitament har levererats till producenter för att ha en viss del av sin tillverkning dedikerad till eldrivna fordon. Lokala producenter konkurrerar med internationella bolag, exempelvis General Motors.

Gissa vem som säljer näst flest elbilar i Kina? Du gissade rätt – Tesla. Med andra ord producerar de och säljer sina produkter lokalt, vilket innebär lägre transportkostnader.

När man köper aktier i ett företag fokuserar investerare på förmågan att generera kassaflöde och diskonterar sedan detta för att få en bild av företagets inneboende värde. Det är inte så svårt att föreställa sig att Tesla strävar efter att sälja sina produkter i Kina, så länge som varumärket fortsätter vara starkt.

En sak att överväga är infrastrukturen, specifikt laddstationer. Antalet laddstationer i Kina har blivit fler än i USA. I år har de utökat sitt nätverk så att det har överstigit 500 000 laddstationer, vilket är fem gånger så många som i USA.

Tesla må vara övervärderat, men så var även fallet i början av 2020. Kan det vara så att deras djärva investeringar börjar löna sig under värsta möjliga tid – under en global lågkonjunktur?

Föreställ dig resultaten under en högkonjunktur.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto