Home > Tesla visar upp vinst för det femte kvartalet i rad

Tesla visar upp vinst för det femte kvartalet i rad

Tesla är ett av de mest imponerande företagen på aktiemarknaden under 2020, och för två dagar sedan visade de upp sina vinster för det tredje kvartalet 2020. De visade upp vinst för det femte kvartalet i rad, vilket är en milstolpe i företagets historia.

Genom åren är det många som har påpekat att Tesla är ett företag som inte tjänar pengar, samtidigt som investerare väljer att investera allt mer. Hittills har marknadsvärderingen för Tesla varit väldigt hög jämfört med vad man kan se i deras finansiella rapporter. Ett av bekymren verkar dock ha löst sig – lönsamheten.

Utöver att rapportera vinst har Tesla även visat upp starkt kassaflöde. Deras kassaflöde är så pass starkt att företaget har sagt att det kommer räcka för att finansiera produktionen av Model Y, och till att expandera deras produktion till Tyskland.

Detaljer från intäktsrapporten för tredje kvartalet 2020

Efter en prognos som visade på intäkter på 8,2 miljarder dollar rapporterade Tesla 8,77 miljarder dollar. Deras justerade EPS översteg även förväntningarna då den hamnade på $0.76 jämfört med prognosen på $0.55.

Precis som under föregående kvartal kommer de största delarna av Teslas vinster från att sälja utsläppskrediter. För detta kvartal rapporterade de 397 miljoner dollar, vilket översteg deras nettointäkter (GAAP) på 331 miljoner dollar, exklusive kreditförsäljning. Detta är ett stort slag mot de som har kritiserat Tesla. Om man tar bort utsläppskrediterna från nettointäkterna förlorade faktiskt Tesla pengar sedan det första kvartalet 2019, men då detta är en del av företagets verksamhet och då det genererar kassaflöde bör det givetvis tas med i beräkningen som en separat, kassagenererande del av företaget.

Till ett pris på 430 dollar per aktie låter fortfarande Teslas värdering märklig för många. Aktien säljs till över 850 gånger TTM GAAP nettointäkter. +850! En annan negativ aspekt är att de pengar de inte har fått på bilar som redan har levererats fortsätter att öka sedan det fjärde kvartalet 2018 och har nått 1,7 miljarder dollar.

Oavsett detta visar veckans resultaträkning att företaget går starkt framåt. De har fokuserat alla sina resurser på att expandera, och har upprepat sitt mål om att leverera en halv miljon bilar i år. För att uppnå detta måste företaget sälja ytterligare 181 000 bilar under det fjärde kvartalet.

Med tanke på skiftande konsumtionsmönster på grund av coronavirus-krisen (det vill säga att folk i större utsträckning väljer bilen snarare än kommunaltrafiken) verkar det inte vara omöjligt att nå detta mål. För en gångs skull har även Tesla medlen som behövs för att stötta sin produktion och expandera, vilket kan ses på deras positiva kassaflöde.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.