Home > Teslas aktie ligger nästan på 2 000 dollar – vad händer nu?

Teslas aktie ligger nästan på 2 000 dollar – vad händer nu?

Ett av de företag som det gått bäst för i år, Tesla, fortsätter sin marsch uppåt med nästan inga vändningar nedåt. Inget ser ut att kunna stoppa investerarnas optimism – oavsett om det rör sig om pandemin eller om utannonserandet av en aktiedelning.

Företagets aktiepris ligger just nu på 1 900 dollar och närmar sig magiska 2 000 dollar. På sin väg uppåt har ökningen förvandlat den karismatiska Elon Musk till att bli en av de rikaste personerna i världen. Varför är intresset av Tesla så högt, och hur kan investerare rättfärdiga den höga värdering som företaget har uppnått?

Teslas bakomliggande mätvärden

Oavsett hur man ser på företagets finansiella rapporter eller analyser av företaget är Tesla övervärderat. Företaget avviker från sektorns median på flera fronter, vilket återspeglar en eftersläpning mellan ledare och följare.

Exempelvis köps och säljs Tesla till nuvarande marknadspris på 205 P/E-ratio, medan medianen för sektorn ligger på 21,25. Pris/kassaflöde, med tolv månaders eftersläpning, ligger på 130,01 jämfört med 10,97 för sektorn.

Dessa siffror avslöjar hur stort intresset är av företaget. Det finns inget sätt att rättfärdiga en investering till en sådan värdering, om man använder traditionell analys av finansiella rapporter.

Men det är något som driver folk till Tesla. Här är ett par orsaker.

Först och främst har vi pengarna. Plötsligt har folk mer pengar på fickan i och med att den amerikanska kongressen levererade ett stort ekonomiskt stödpaket till alla medborgare. Detta är även en anledning varför USD har gått ned sedan starten på den finansiella krisen.

För det andra har vi fraktionerade aktieköp. Privata investerare med pengar på fickan kan nu öppna upp handelskonton som tillåter fraktionerade aktieköp. Med andra ord kan man köpa en del av en Tesla-aktie. I vissa fall kan man investera så lite som 5 dollar i en aktie. Om man multiplicerar detta med flera miljoner nya handelskonton under pandemin låter de ökade aktiepriserna inte längre som så orimliga.

För det tredje har vi det potentiella inträdet i S&P500. Just nu är Tesla värderat till 342 miljarder dollar, vilket innebär att de är det 10:e största företaget efter marknadsandel. De tog sig precis förbi Procter&Gamble och Mastercard, och närmar sig företag som Apple, Amazon, Walmart och Johnson&Johnson.

En intressant sak här är att detta bara är andra gången någonsin som ett företag har nått topp tio i marknadsandel utan att bli en del av S&P500. Den andra gången detta hände var när Berkshire Hathaway, Buffets investeringsinstrument, nådde liknande resultat. Det inkluderades i indexet år 2010.

Om Tesla läggs till på indexet kommer passiva aktieägare justera sina portföljer för att återspegla den nya sammansättningen. Vissa förbereder sig redan på utannonseringen medan andra föredrar att vänta för att inte avvika från indexet för mycket.

Oavsett anledning – lägre USD, billiga lån, fraktionerade investeringar eller det potentiella inträdet i S&P500 så är Tesla investerarnas älskling. Om detta inte förändras kan vi förvänta oss att aktiepriset kommer fortsätta att stiga.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto