Home > Teslas S&P 500-debut närmar sig

Teslas S&P 500-debut närmar sig

Nästa måndag, den 21:a december, gör Teslas aktier sin debut på S&P 500-indexet. Förväntningarna på detta är stora, och har skapat mycket jobb för indexets administration. För att skapa utrymme för Tesla gjorde S&P 500 det där lilla extra, då Tesla kommer ta med sig volatilitet.

Med start nästa måndag kan vi glömma det vi vet om traditionell volatilitet på indexet. När Tesla är med i mixen kommer volatiliteten förändras för alltid. Hur exakt kommer Teslas aktier tradeas under sin debut? Det vi vet är att det finns bolag som har mandat att köpa Tesla så fort de lagts till på indexet. Historien antyder dock att bara ett inträde i indexet inte garanterar att priset går upp.

Men Tesla ligger just nu på +656,88% YTD, och stora delar av ökningen har kommit efter utannonseringen att de skulle bli en del av S&P 500. Är flytten kanske redan prissatt?

Den största flytten på aktiemarknaden

Debuten nästa måndag blir historisk. Ingen har försökt inkludera ett företag värt över 550 miljarder dollar på S&P 500 innan. I och med dess monumentala storlek finns det de som har menat att man borde addera aktierna under ett flertal omgångar. Så blir dock inte fallet. Samtliga aktier kommer läggas till samtidigt, och volatiliteten förväntas stiga i taket.

Då vi närmar oss julledigheten och många investeringshus redan har tagit semester eller bara är involverade i grundläggande marknadsövervakning finns det en risk att marknadens volatilitet stiger mer än vanligt. Om vi dessutom lägger till faktumet att handelsalgoritmer oftast köper och säljer baserat på korrelationer under sådana tider finns det en chans att volatiliteten från S&P 500-indexet spiller över till andra marknader, exempelvis valutamarknaden.

Alla är dock inte lika begeistrade av Tesla. JP Morgan, ett av de största investeringshusen i världen, satsar nu på att Tesla ska ta ett par steg tillbaka. De varnar till och med investerare för att lägga till Tesla i sina portföljer efter att företaget lags till på S&P 500-indexet av den enkla anledning att aktierna är otroligt övervärderade. JP Morgan säger det rakt ut – Teslas multipelvärdering i nominella termer är så hög att de överstiga alla företag, oavsett bransch, oavsett tid.

Måndagens debut på S&P 500 kommer bli något för historieböckerna – inte minst då detta är den största flytten på marknaden någonsin.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto