Home > Morgonrapport: ”Försiktigt positiva trots gårdagens rekyl, men förhöjd risknivå består.”

Morgonrapport: ”Försiktigt positiva trots gårdagens rekyl, men förhöjd risknivå består.”

Gårdagens avstämning ovan 1700-nivån och efterföljande nedrekyl var enligt plan. Ännu så länge ser vi inga tecken på oroväckande svaghet, snarare har en del icke önskvärd överköpthet pyst ur ballongen. Däremot kvarstår vår bedömning att risknivån under kommande tvåveckorsperiod är förhöjd och vi förordar en ökad riskmedvetenhet framöver. I det nyhetsvakuum marknaden för närvarande befinner sig i handlar allt om de amerikanska sysselsättningssiffror som presenteras i slutet av veckan, och deras upplevda påverkan på FED:s räntepolitik. Vi är försiktigt positiva till marknaden trots allt, men den ökade risknivån gör att vi råder till viss återhållsamhet för tillfället.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Intradagutveckling OMX Måndag
Intradagutveckling OMX Måndag

Stockholmbörsen startade piggt under gårdagen, men under eftermiddagen tog säljarna kontrollen och OMX-index stängde på 1686,64 (-0,26%).

I gårdagens analys skrev vi att ”Vi tror att 1700-nivån i OMX-index utmanas under veckan”.

Vi kan konstatera att index gick ovanför den psykologiskt viktiga 1700-nivån redan under måndagens inledande handel (som högst handlades vi i 1701). Därmed har den ”Inside Day”-signal vi erhöll i torsdags förra veckan fullbordats.

Vi skrev vidare i gårdagens analys att ”Svaghet under dagens handel kommer att stöta på patrull redan i intervallet 1677-1683 där det sannolikt finns villiga köpare, och denna nivå utgör sannolikt ett utmärkt område att ta spjärn mot för den kortsiktige marknadsaktören som har som strategi att köpa bottnar i en stigande marknad.”

Och mycket riktigt gick marknaden ned och stämde av den viktiga köpzonen 1677-1683, där också köparna strömmade till.

Vi skrev vidare i gårdagens morgonrapport att ”Vår bedömning är att risknivån i marknaden under kommande två veckor är förhöjd. Även om marknaden känns och ser stark ut vore vi inte förvånade om plötsliga nedgångar blir en realitet under denna eller nästa vecka. Därför kan det vara klokt att vara extra lyhörd för eventuell svaghet, och för den försiktige marknadsaktören kan det också vara klokt att minska sin exponering något i samband med kortsiktig styrka under innevarande vecka.”

Vi ser ingen anledning att revidera denna ståndpunkt.

OMX Dagsdiagram
OMX Dagsdiagram

Även om det inte verkar så är risken för tillfället förhöjd och man bör därför vara extra uppmärksam på eventuella svaghetstecken från marknadens sida. Förekomsten av säljcykler i en stark marknad kan i vissa fall inte resultera i något särskilt. Men i en inte oansenlig andel av fallen kan marknaden uppleva snabba och kraftiga sättningar nedåt.

Vi har med andra ord ingen säljsignal. Men vi har en förvarning om att vi bör höja vår beredskap.

Marknaden befinner sig i nuläget i något av ett nyhetsvakuum.

Placerarna har i princip lagt rapportperioden bakom sig, samtidigt som det finns tillräckligt med tid kvar till den väntande utdelningsperioden.

Då återstår centralbanker, och deras utspel.

Och det är häri man finner det mesta av marknadsaktörernas huvudbry för närvarande. Det är sysselsättningssiffrorna mot slutet av veckan som sannolikt kommer att sätta marknadstonen för ett tag framöver. Placerarkollektivet kommer att nagelfara ”Non Farm Payrolls” för att försöka utröna hur nära vi egentligen befinner oss en räntehöjarcykel från FED, och hur stor denna kan komma att bli.

Vare sig vi gillar det eller ej är ett av haussebörsens fundament (QE-) stimulerande centralbanker.

Och ingen vågar egentligen tänka på vad som kan hända om FED dukar av drinkbordet precis i samma ögonblick som efterfesten har börjat.

Är det måhända det som står på agendan i samband med nästa FED-möte den 17-18 Mars? Det återstår att se.

Men räkna med att marknaden tar det säkra före det osäkra.

Och räkna med påtaglig oro, vid minsta antydan om att tillförseln av det billiga kapitalet stryps.

Efterfesten har börjat, och QE har dessvärre visat sig mer beroendeframkallande än någon kunde ana…

Slutsats: Gårdagens avstämning ovan 1700-nivån och efterföljande nedrekyl var enligt plan. Ännu så länge ser vi inga tecken på oroväckande svaghet, snarare har en del icke önskvärd överköpthet pyst ur ballongen. Däremot kvarstår vår bedömning att risknivån under kommande tvåveckorsperiod är förhöjd och vi förordar en ökad riskmedvetenhet framöver. I det nyhetsvakuum marknaden för närvarande befinner sig i handlar allt om de amerikanska sysselsättningssiffror som presenteras i slutet av veckan, och deras upplevda påverkan på FED:s räntepolitik. Vi är försiktigt positiva till marknaden trots allt, men den ökade risknivån gör att vi råder till viss återhållsamhet för tillfället.

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste börsnyheterna

Med stöd av tillväxtvänliga tecken från Kina inledde Stockholmsbörsen i likhet med övriga europeiska handelsplatser den nya handelsveckan optimistiskt. För storbolagsindex OMXS30 innebar detta under en kort stund handel över rekordnivån 1.700.

Framåt lunchtid vände dock utvecklingen och flertalet index visade minussiffror, med råvarubolag och verkstad i botten. Bäst klarade sig storbankerna.

Fingerprint Cards rasade sedan Barcelonamässan inletts utan positiva nyheter för bolaget.

OMXS30 stängde 0,3 procent ned till nivån 1.686,6. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt 16 miljoner kronor.

Den kinesiska centralbanken bäddade för de tidiga uppgångarna genom att i helgen sänka sin styrränta med 25 räntepunkter till 5,35 procent. Därtill rapporterades om inköpschefsindex för både industri och tjänstesektor som något överträffade marknadens förväntningar.

I Stockholm, liksom på kontinenten, tyngde emellertid bolag med koppling till råvarusektorn. SSAB A tog bottenplatsen i OMXS30, med en nedgång på 4,1 procent. Vidare tappade Boliden 1,1 procent och Lundin Petroleum 1,7 procent.

Utanför storbolagsindex föll oljebolaget Enquest drygt 4 procent och guldgrävaren Semafo 2,4 procent. Mot trenden gick Africa Oil, med en uppgång på 2 procent.

På minussidan märktes också verkstadsbolag som Alfa Laval, ned 2,2 procent, och Sandvik, som förlorade 1,4 procent.

Volvo backade 1,9 procent. Enligt en indisk tv-kanal kan lastbilstillverkaren komma att sälja sitt innehav om drygt 8 procent av aktierna i indiska Eicher Motors.

I topp syntes bankerna SEB och Handelsbanken, som båda steg omkring 1 procent.

Biometribolaget Fingerprint Cards åkte berg- och dalbana, men slutade dagen med en nedgång på 21 procent. I sektorn rasade också Precise Biometrics lika mycket.

Sydkoreanska Samsung lanserade vid mobilmässan i Barcelona på söndagen sin nya flaggskeppsmodell Galaxy S6. Denna innehåller fingeravtrycksteknik, dock inte Fingerprint Cards variant. Samtidigt visade processortillverkaren Qualcomm sin nya fingeravtryckssensor, som sägs kunna läsa fingeravtryck genom glas och metall.

Karolinska Development har mottagit de sista 100 miljoner kronorna från höstens konvertibelemission. Därmed har hela det tecknade beloppet erhållits. Aktien steg 3,3 procent.

I motsatt riktning gick Hansa Medical, som förlorade 5,7 procent. Vd Fredrik Lindgren tar tjänstledigt av medicinska skäl, meddelade bioteknikbolaget.

Bilia, som säljer och utför service på bilar, meddelade att den förlustbringande danska verksamheten ska avyttras eller läggas ned. Kostnaden beräknas till 150 miljoner kronor. A-aktien backade 1,5 procent.

Tidningen Börsveckan tror att Besqab och Scandi Standard har mer att ge, och även Bahnhof får en köprekommendation. Besqab var upp 3 procent, Scandi Standard steg knappt 2 procent och Bahnhof avancerade 1,8 procent.

New Wave satsar offensivt igen och en ökad omsättning bör lyfta aktien det kommande året. Det menar Dagens Industri som i måndagens utgåva gav aktien en köprekommendation. Klädaktien lyfte 3,7 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER

FIRST NORTH
– Forestlight Entertainment, Precomp Solutions

AKTIETORGET
– Klick Data, United Media (ändrat datum från 24/2)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Barclays Bank (kl 8.00), China Unicom (kl 9.30)

STÄMMOR
– Forestlight Entertainment (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: månadsstatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Vostok Nafta: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Axis: anmälningstid i Canons bud inleds (avslutas runt 13/4)

MAKROSTATISTIK
– SCB: bytesbalans 4 kv kl 9.30
– EMU: PPI januari kl 11.00
– USA: TRE, veckostatistik kl 13.45
– USA: Redbook, veckostatistik kl 14.55

CENTRALBANKER
– RBA: räntebesked kl 4.30
– RB: Cecilia Skingsley talar i Norrköping, presentationsbilder publiceras kl 8.00
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15

– RB: Kerstin af Jochnick talar i Karlstad, presentationsbilder publiceras kl 13.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1686,64
3591,09
11410,36
6940,64
2117,39
18288,63
5008,10
18825,86
24889,89
1,1196
9,3192
8,3219
50,05
60,46
-0,26%
-0,22%
0,08%
-0,09%
0,61%
0,86%
0,90%
0,01%
-0,01%
0,00%
0,01%
-0,02%
0,58%
0,95%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.