Home > The Turtles – Kan alla lära sig att handla!?

The Turtles – Kan alla lära sig att handla!?

Tutle TradingHan lånade $1600 av sina föräldrar och köpte sig en plats på handlargolvet för $1200, vilket gjorde att han bara hade $400 att handla för när han började. Till skillnad mot övriga handlare på golvet som oftast bara höll positioner i några timmar handlade Dennis efter trender som han kunde följa i veckor, och utvecklade till slut sina egna handelssystem från den erfarenhet han samlat från när han handlade på handlargolvet.

En kväll i mitten av 1983 hade han en lång debatt med sin kollega William Eckhardt. Dennis ansåg att alla kunde lära sig att handla och att framgången berodde på vad för system man hade och förmågan att följa det medan Eckhardt var av en diametralt motsatt åsikt och ansåg att den avgörande faktorn till Dennis framgång var hans speciella talang och personlighet och därför inte kunde läras ut. Eftersom de hade haft den här debatten ett tiotal gånger innan bestämde de sig för att slå vad om saken och avgöra allt en gång för alla genom att göra ett litet experiment.

De satte in stora annonser i the Wall Street journal, Barron`s och the New York Times där det stod att de sökte människor som var intresserade av att bli utbildade i att handla. Av över 1000 sökande fick 40 stycken komma och bli intervjuade av Dennis och bara 13 stycken valdes i slutändan ut till programmet efter både intervjuer och tester.

Namnet ”The Turtles” kom från inspiration som Dennis fick när han var i Singapore och besökte en sköldpaddsuppfödare. Även om Dennis aldrig erkände vad för typer av människor de letade efter ger de utvaldas bakgrunder en del information.

Bland de 13 män fanns bland annat:

  • En spelnörd, som också hade skrivit en känd handbok till spelet Dungeons and Dragons
  • En dataprogrammerare
  • En man med en doktorstitel i lingvistik
  • En man som handlade spannmål åt kunder och hade varit etta på schack i sin stat under sin universitetstid
  • Några med tradingbakgrund
  • En professionell blackjack- och backgammonspelare
  • En revisor

De 13 utvalda tränades sedan av Dennis och Eckhardt under bara två veckor och fick lära sig reglerna och bakgrunden till två handelssystem. Sedan fick de mellan 250.000-2miljoner dollar av Dennis egna pengar och skulle sedan handla åt honom med ett av de två systemen de hade valt.

Systemen kallades ”System 1” och ”System 2” och var kort och gott två trendföljande breakout-system baserat på 20- och 55-dagars glidande medelvärden som använde sig av underliggandes ATR för att justera positionsstorlekar. Båda system ackuulerade en hel position stegvis. Ett system använde sig av en stop som stoppade ut hela positionen medan det andra använde sig av en ”whipsaw”-stop där positionen skalades ner ungefär på samma sätt som den togs.

Båda tradingsystem finns numera gratis tillgängliga att ladda ner. Systemen var med andra ord helt baserade på teknisk analys med ingen annan input alls. Inga störande nyheter eller rapporter som skulle behövas tolkas utan de visste exakt var de hade för stoppar och var de skulle ackumulera positionen. De riskerade heller aldrig mer än 2% av sitt kapital/trade.

Även om vissa till en början hade svårt att greppa konceptet kom alla till slut att tjäna pengar åt Dennis, som tjänade över 175 miljoner dollar på dem över ungefär en femårsperiod.

De som gjorde bäst ifrån sig var de som lärde sig att exekvera reglerna utan att sätta sitt ego emellan. Med andra ord de som var konsekventa och disciplinerade.
En intressant anekdot från experimentet är det faktum att ”turtlarna” hade så mycket fritid att de efter ett tag köpte ett pingpongbord och började spela med varandra. Deras kontor och ett annat var separerat av en glasvägg. De som jobbade på det andra kontoret blev efter ett tag så avundsjuka på att se dem spela pingpong dagarna i ända att de satte upp ett skynke.

Med tanke på den rigorösa urvalsprocessen kan man ställa sig någorlunda tveksam till om trading ändå är för alla. Så kan alla verkligen lära sig att handla? En liknande fråga skulle kunna vara, ”kan alla lära sig att banta effektivt och gå ner i vikt?” Svaret på denna fråga torde vara ja, men alla kommer inte hålla sig borta från chipsskålen för det..

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto