Home > The Value Investor ”Netflix håller ställningarna”

The Value Investor ”Netflix håller ställningarna”

Igår kväll rapporterade Netflix och allt intresse var förstås på effekterna av epidemin. Disney och Hulu hade redan rapporterat mycket starka siffror över nya abonnenter i sjukdomen spår. Man kan inte säga att någon blev besviken på detta plan. Analytikernas förväntningar, förvisso inte så uppdaterade efter utbrottet, låg på en ökning netto på 8,2 miljoner globalt, varav en miljon i ”UCAN” (USA och Kanada). Inte färre än 15,8 miljoner nya betalande abonnenter rapporterades vilket förstås skickade upp aktien rejält om än tillfälligt i efterbörsen. Man har idag 183 miljoner abonnenter.

Tillväxten i dollar påverkades rejält av USD:s kraftiga uppgång mot viktiga valutor senaste tiden, vilket man var noga med att påverka då man kom in under konsensus på vinsten per aktie, 1,57 dollar mot förväntade 1,65. ARPU, dvs genomsnittlig intäkt per kund, var oförändrad i dollar på ett år men om man tar bort valutafluktationen berättade VD Reed Hastings, att den låg på +8 %. Räknar man lite förenklat med denna skillnad på VPA så landar man på 1,7 dollar.

Tillväxten låg dock på fina 27 % mot Q1 2019 och rörelsemarginalen var 16,6 % mot guidade 18 % och man guidar 17,9 % för nästa kvartal, se ovan. Man guidar också högt för abonnenter trots att andra kvartalet historiskt är svagt. Jag tror vi kan räkna med en rejäl uppgång, långt över de guidade 7,5 miljonerna.

Höjdpunkter under kvartalet var bl.a. den lika bisarra som kolossala succén Tiger King med 64 miljoner tittare samt ”Love is blind” med 30 miljoner. Användarna spenderade i snitt två timmar om dagen på tjänsten.

Mest intressant framöver är som jag ser det hur den snabba uppgången i abonnenter påverkar siffrorna under kommande kvartal och, framförallt, hur bolagets produktioner påverkas av Coronan. Efter att ha tittat på Netflix ”earnings call” på YouTube var det bestående intrycket att man bestämt sig i förväg att på inget sätt överhuvudtaget framstå som att man gottade sig åt situationen. Man fick läsa en hel del mellan raderna för att få fram detaljerna.

Man är försiktig med att dra för snabba slutsatser om abonnenttillströmningen. VD påpekade att man dämpar sina utsikter inför andra halvåret då man sannolikt redan har tagit en del av uppgången under året, vilket känns logiskt. Samtidigt vet vi att Netflix har låg ”churn” och alltså behåller de allra flesta av sina nya abonnenter tack vare att tjänsten är så beroendeframkallande.

Mycket glädjande var att höra dels att bolaget ställt om mycket framgångsrikt till att personalen jobbar hemma och ledningen var tydlig med att man naturligt har mycket goda förutsättningar att göra detta i hela sin verksamhet förutom vad gäller inspelning av nya serier och filmer. Lika noga påpekade man att man nu filmar, eller snarare filmade innan Corona, 2021 års premiärer. Detta års premiärer är antingen klara eller i ”post production” vilket utförs av personalen hemifrån utan problem. Man förutser alltså inga problem med de stora eventen resten av året. Premiärer som den efterlängtade fjärde säsongen av ”The Crown” kommer alltså i höst, vilket är väldigt goda nyheter.

Dock kommer man förstås inte att kunna investera som planerat och man har en hel del att komma ikapp när produktionerna kan starta igen. En positiv del av detta är att kassaflödet blir klart bättre, man hade räknat med -2,5 miljarder i år men räknar nu med minus en miljard. I första kvartalet var kassaflödet positivt om 260 miljoner.

På det hela taget tycker jag att rapporten var riktigt bra. Om den motsvarar marknadens förväntningar får vi se i eftermiddag. Det är helt uppenbart att Netflix är en nettovinnare på epidemin. Visserligen har man flera av de problem som andra företag men kunderbjudandet är nästan löjligt anpassat till att människor har mer fritid (”Our biggest competitor is sleep”) och är hemmasittande. Om man tänker sig att samhällena öppnar sig alltmer från nu och resten av året så kommer man säkert att kunna hantera förseningarna i nästa års premiärer på ett bra sätt. Jag är i varje fall inte det minsta orolig att ha Netflix som mitt näst största innehav idag.

På fredag kommer min fredagskrönika som vanligt. Denna vecka dissikerar jag Evolution Gamings rapport som släpps i morgon bitti.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto