Home > The Value Investor v.1 Året som gått, del 2 (2)

The Value Investor v.1 Året som gått, del 2 (2)

Ingen storbolagsaktie kan väl exemplifiera börsåret 2019 bättre än Apple (+87 %) som jag äger sedan 2011. Bolaget inledde året med en smäll när man för första gången på mer än ett decennium varnade för svag omsättning för fjärde kvartalet pga svagare efterfrågan i Kina än vad man trott inför julkvartalet. Man sa utan omsvep att man skulle hamna under sitt guidade intervall och aktien föll mer än 10 %.

Detta tycktes bekräfta den då rådande uppfattningen hos en stor del av marknaden- konjunkturen höll på att vika, framförallt i Kina, och ingenting var längre säkert, inte ens världens högst värderade företag som vuxit stabilt i 20 år och till och med trotsat kraschen 2008. Världens börser reagerade negativt på beskedet från Apple. Året hade nog inte kunnat inledas frostigare än så och ”skräckindex” rusade.

Under resten av året steg AAPL-aktien stadigt, precis som börsen som helhet men mycket mer. Som jag skrev om för tre veckor sedan så har marknaden gått från att vara rädd för räntehöjningar till att inse att de låga räntorna kommer att bestå långt in i framtiden och detta gör att stabila och växande kassaflöden blir väldigt mycket mer värda än om räntan vore 4-5 % som den i regel var förr i tiden. Även om bolaget har utvecklats bra och framförallt lönsamma Services och Wearables fortsatt att växa så har vinsten knappt ökat under året. Marknaden vet dock nu att Apple och dess vinster och utdelning inte är på väg bort.

Ett annat bolag vars aktie har stigit rejält på bland annat de låga räntorna men ännu mer på stadigt ökande omsättning och vinst är LVMH (+63 %) som är mitt näst största innehav. LVMH:s aktie är väldigt känslig för konjunkturen och inte minst oro för den viktiga kinesiska marknadens utveckling. Långt mer känslig än bolaget för dessa variationer då man säljer till ”the one percent” som i regel har råd oavsett arbetslöshetsstatistiken. Det tredje kvartalets försäljning (se inlägg här) fick återigen aktien att rusa och med nu dagliga nya kurrekord visar marknaden att den tror på VD, storägaren Bernard Arnault, som precis blivit världens rikaste man och på bolaget som nu är Europas näst högst värderade efter Shell.

Netflix (+25 %) som jag ägt i flera år drabbades också av den globala oron hösten 2018 men aktien fick en smakstart med en uppgång på över 50 % de första månaderna. Det allt överskuggande temat för Netflix och inte minst den volatila aktien under året har varit den ökande konkurrensen inom streamingmarknaden. De mest omtalade har varit Disneys och Apples intåg. Aktien sjönk stadigt under sommaren på denna oro och nådde botten på 263 dollar i slutet september när ”alla” talade om konkurrenterna.

Oron har dock minskat något när Apple trots stora kostnader misslyckats med att få till någon viral succéserie och Disney+ finns hittills bara i USA, men den senare har lockat många abonnenter. Sanningen just nu kanske är att även om konkurrenterna inom kabel-TV mm nu till sist har lanserat streamingtjänster  så finns det dels plats för fler än en tjänst på marknaden och i konsumenternas plånböcker och dels finns det en jättelik global marknad att växa på. Det senare blev tydligt när Netflix häromdagen för första gången redovisade siffror och tillväxttakt på olika marknader. Det visade sig att bolaget trots att man nått taket i USA växer fint i ”EMEA” och, om än från låga nivåer, i Asien. Jag sitter kvar i båten och tror at Netflix har ett fint 2020 framför sig.

Kambi (-30 %) som jag inte längre äger har utvecklats fint i år, inte minst i USA, vilket jag skrev om för två veckor sedan, men aktien har drabbats av oro pga rykten om kunden DraftKings möjliga intresse för att köpa SBTech. Detta höll aktien i ett grepp från sommaren och framåt och när beskedet kom häromdagen att dessa två bolag inte bara går samman utan dessutom börsnoteras tillsammans så rasade aktien med 30 % på en dag.

Detta var förstås groteskt överdrivet, och delvis en effekt av robothandel, då Kambi och DraftKings nyligen förnyade sitt ”fleråriga” avtal och SBTech dessutom enligt uppgift inte alls har samma kvalitet på sin tjänst som världsledande Kambi. Jag har också hört att affären pumpades upp rätt rejält med bl.a. rena lögner från Draft Kings ledning om vilka förbättrad tjänst SBTech skulle kunna ge dem. Aktien återhämtade sig med osannolika 20 % dagen efter och handlas nu väldigt volatilt. Jag tror Kambi får ett fint 2020.

Börsåret 2019 blev fantastiskt för mig då jag fokuserade portföljen alltmer på Evolution Gaming och LVMH alltefter året gick. Portföljen nästan dubblades i värde. Jag tror på fortsatt fin utveckling för dessa bolag och börsen som helhet under förutsättning att vi inte drabbas av någonting riktigt otrevligt under året. Både EVO och LVMH har dock en enorm potential i det nya decenniet oavsett tillfälliga dippar eller konjunkturläge på kort sikt.

Gott nytt år!

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.