Home > The Value Investor v.1 Tankar om 2018 och inför 2019 (2/2)

The Value Investor v.1 Tankar om 2018 och inför 2019 (2/2)

För att fortsätta min genomgång av de bolag jag skrev om under 2018 blir det naturligt att börja med Apple. Apple skickade ut ett extremt ovanligt meddelande  i förrgår kväll efter börsens stängning då man för första gången sedan 2002 berättade att man justerade sin tidigare prognos. Detta berodde främst på svaghet i den kinesiska efterfrågan på iPhones och man anar en kritik mot handelskriget i meddelandet. Makroekonomiska faktorer spelar också in liksom dollarns styrka mot för Apple viktiga valutor.

Apple har dock utvecklats oerhört starkt under 2018 och försäljningstappet ovan ska ses mot att man också guidar en nittonprocentig total ökning för de andra segmenten, däribland ”Services” som är företagets andra vinstmaskin och tillsammans med återköpen och ”Wearables” (Apple Watch och AirPods) som man berättade hade ökat med 50 % är viktiga komponenter i mitt case för fortsatt ägande, om än betydligt mindre än för ett halvår sedan. Många kommer att vilja läsa in Apples snara undergång och fall i detta men som jag skrev nyligen kan den senaste tidens nedgång vara ett köptillfälle för den som är beredd att sitta med aktien ett tag.

Som jag också skrev nyligen tror jag att Netflix kommer att fortsätta gå bra under 2019. Aktien handlades liksom övriga FAANG ned brutalt under hösten men bolaget går som tåget. Jag sålde själv av en del tidigare men tror att jag kommer att öka igen om börsen i stort stabiliserar sig. Sannolikt blir Q4:an mycket stark och kan göra att investerarna återfår förtroendet. Om(!) den senaste tidens uppgång om 15 % sedan julafton är någon guide så kan detta vara på gång, men vi får som alltid se.

Facebook varnade jag för i april och jag känner som tidigare att deras bästa år ligger bakom dem, inte minst då unga alltmer överger dem. Aktien är ner runt 20 % sedan mitt inlägg.

Ett sista utländskt bolag som väl de flesta vet att jag håller extremt högt är LVMH som rapporterade fin försäljning i Q3 och jag skrev om för två veckor sedan. Jag har inget att tillägga till denna analys utan känner mig väldigt säker på att LVMH kommer att fortsätta att leverera 2019 som de gjorde 2018. PE runt 20 känns attraktivt.

Jag har ju länge skrivit kritiskt om H&M och Fingerprint Cards. Ingenting som jag såg under 2018 har fått mig att ändra mig här. H&M verkar ha insett behovet av att skapa ett betydligt bättre koncept med en trevligare shoppingupplevelse både i butik och online. Ofta krävs det ju en rejäl kris för att ledningen ska inse att de gamla metoderna inte längre fungerar och man måste satsa stort och nytt. Aktien föll nästan 25 % under 2018.

Marknaden har varit mycket tålmodig med H&M och handlat upp aktien på minsta tecken på förbättrade utsikter. Från botten i mars på 120 sköt den upp 25 % på en månad för att sedan falla tillbaka till samma nivå månaderna efteråt. Mitt råd i juni att trots skepsis inte blanka aktien kändes lyckat då aktien steg med otroliga 40 % från september till oktober på en bättre rapport än väntat och spekulationer om utköp från börsen. H&M är dock tillbaka nere mot 120 igen nu och jag skulle varken köpa eller blanka aktien idag. Jag tror att bolagets kräftgång dessvärre kommer att fortsätta även om fallhöjden idag är betydligt mindre än när jag började varna för aktien.

Fingerprint Cards verkar ha landat runt 10 kr efter att ha inlett året med nattsvarta rapporter men avslutat det med betydligt större optimism. Aktien föll nästan 40 % under året.

Jag blev positivt överraskad av försäljning och kassa i höst, jag hade trott att de skulle få akut likviditetskris men uppenbarligen har man hittat kundefterfrågan till sist och personalneddragningarna har börjat ge utdelning. Just nu känns företaget som att det kan fortsätta som en av många komponentleverantörer på en existerande marknad men som tidigare tror jag absolut inte att man kan upprepa sin framgång som nästan ensam leverantör av en ny applikation av fingeravtrycksläsare som man gjorde med mobiltelefonerna. Bolaget lär fortsätta vara en spekulativ placering 2019 och risken för fortsatta förluster ska nog inte underskattas.

Slutligen några ord om Hernö Gin som vi på Tradingportalen bevakar som ett intressant mikrocase. Bolaget gick oerhört starkt under 2018 även om vi ännu inte har H2-rapporten och får förlita oss på H1 (se tidigare inlägg) och vad man kommunicerat i övrigt. Man har fortsatt att skörda medaljer, t.ex. utsågs man till bästa gin på den asiatiska marknaden och för andra året i rad utsågs man till Årets produkt i Norden på Bartender’s Choice Awards. Nyheten före jul att man säkrat ett regionalt investeringsstöd på 2,6 miljoner för sin stora utbyggnad av kontor, besökscenter och lager är förstås mycket bra då det ger lägre avskrivningar på sikt och förbättrar möjligheterna till fortsatt höjda utdelningar. Det nya distributionssamarbetet från i höst med Altia i Norden och gränshandeln är också lovande och man håller så sakteliga på att etablera sin andra flaska på alltfler premium-systembolagsbutiker (den blå finns sedan slutet av 2017 i samtliga butiker i landet).

 

Jag tror på mer än dubblad vinst för 2018 och en fortsatt mycket stark utveckling 2019. Vårens nyemissions 37,50 känns rätt avlägset idag när jag vet att aktien har handlats mellan 45 och 50 kronor under hösten. (Aktien är fortfarande onoterad och säljs alltså enbart privat genom mäklare eller direkt mellan köpare och säljare men kommer sannolikt att noteras under överskådlig tid.)

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto