Home > The Value Investor v.10 Dags för Storytel igen?

The Value Investor v.10 Dags för Storytel igen?

Jag köpte Storytel första gången för tre år sedan. Jag hade missat caset helt under de år som aktien rusade extremt men skälet som fick mig att köpa var i princip identiskt med min investering i Netflix- min egen upplevelse som kund. Denna var så övertygande att jag klarade, precis som med Netflix, av att köpa trots att aktien hade dubblats flera gånger om under åren innan. Jag har ägt aktien av och till sedan dess och äger den i mina barns portföljer idag och har skrivit om den flera gånger här på Tradingportalen. Nu har aktien sjunkit rejält från toppen och frågan är om detta är ett fint köpläge.

 

Storytels streamingerbjudande är i korthet fri tillgång till alla deras ljudböcker och e-böcker samt företagets producerade podcasts. Svenska såväl som utländska titlar i mån av rättigheter. Då jag tidigare ofta hade köpt amerikanska ljudböcker för runt 200 kr blev Storytels stora utbud av amerikansk litteratur, ofta snabbt efter att boken släppts i USA, en stor besparing när obegränsad tillgång plötsligt kostade 169 kr i månaden.  Lägg därtill det mycket breda utbudet och en bra app samt ett mycket stort utbud av egenproducerade böcker och inlästa artiklar från svenska tidskrifter som Offside mm. Bolaget äger förlagen Norstedts, Massolit, Rabén & Sjögren m.fl. som förstås även ger ut tryckt media.

Detta står sig oerhört bra mot deras största konkurrent i världen Audibles (Amazon) erbjudande om en bok i månaden för dryga hundralappen. En jämförelse i klass med Netflix gigantiska bibliotek mot Apple TV+ minimala utbud för drygt halva priset. Det är mycket svårt att tro att någon byter till den alternativa tjänsten i någotdera fallet.

Även Bonniers Bookbeat med en mycket snarlik (…) tjänst bör nämnas. Denna ger tillgång till Bonniers hela utbud och en del annat och kostar runt 100 kr. Bookbeat finns idag i flera europeiska böcker men är mindre och får väl läggas i högen av Bonniers alla sena satsningar de senaste tjugo åren. För att förstå förhållandena kan nämnas att Storytel under första halvåret 2019 växte med lika många användare, 200 000, som Bookbeat har totalt.

Även Nextstory finns i Sverige men dessa meddelar inte antalet abonnenter. Oavsett situationen i Sverige med sin idag rätt mättade marknad så handlar caset i Storytel om stora vida världen som domineras av Audible men där Storytel idag är en av de största spelarna och har nu lanserat sig på den tjugonde marknaden. Ingen ifrågasätter väl idag att ljudböcker har en enorm tillväxtpotential världen runt då endast några få marknader ännu är utvecklade, f.ö. även detta precis som med streaming av film och tv-serier.

Utlandssatsningarna går idag som tåget men aktien är ner ganska mycket sedan toppen för några veckor sedan på 187 kr till idag under 140 pga först en (lyckad) riktad nyemission och sedan sannolikt på den ökade marknadsoron idag. Denna oro känns dock väldigt märklig i detta fall då Storytel med hög sannolikhet istället är en vinnare på virusoron. Den senaste rapporten visade på fortsatt stabil tillväxt med 1,08 miljoner prenumeranter (upp från 1,01 kvartalet innan och 0,77 året innan) och en guidning på 1,15. I kronor ökade intäkterna med 45 % sen året innan. Därtill fortsätter täckningsbidraget att öka.

Även om VD och grundaren Jonas Tellander ofta nämner Netflix som förebild så drivs Storytel framförallt enligt samma princip som Amazon haft historiskt- att man lägger alla pengar från lönsamma marknader och verksamheter, samt i Storytels fall öven från riktade nyemissioner, på expansion till nya länder. Dessa räknar man med ska bli lönsamma på några år och därefter bidra till fortsatt expansion osv. Detta tycker vissa investerare inte om men det är förstås samma investerare som rynkat på näsan åt Amazon ända sedan aktien stod i en tjugondel av dagens kurs.

Vi på Tradingportalen utfärdar inga köp- eller säljrekommendationer men jag blir inte förvånad om dagens kurs visar sig bli en utmärkt ingång i aktien efter senaste tidens nedgång. Bolaget utvecklas utmärkt idag och liksom för Netflix är det väldigt ologiskt om aktien faller på dagens oro. Aktier i bolag som växer snabbt men inte gör vinst blir alltid volatila. Men då Storytel lyckas hålla förlusterna hanterbara och uppenbarligen kan fortsätta finansiera sig delvis genom riktade nyemissioner med låg rabatt bör man nog inte tolka tillfälliga nedgångar som annat än naturliga rörelser. Ingenting konstigt i ett bolag som idag har marknadens förtroende i betydligt större omfattning än för tre år sedan.

Prenumerationsintäkter är dessutom som bekant långt säkrare och över tid vilket gör dem förhållandevis billiga sett över deras livslängd. Med dryga miljonen kunder men mängder av marknader att fortsätta växa i så kommer antalet abonnenter sannolikt att flerdubblas under kommande år.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto