Home > The Value Investor v.11 Clas i Sjön

The Value Investor v.11 Clas i Sjön

Clas Ohlsson från Injsön är utan tvekan ett av de företag som svenska folket känner att det har vuxit upp med, bredvid giganter som H&M, Volvo och Ericsson. Det behövs ingen bolagspresentation här för alla vet vad de gör. På Avanza och Nordnet är Clas Ohlson-aktien en av de allra mest populära bland kunderna. Alla vill vara med på denna framgångssaga trots att den nu verkar gå mot sitt slut, för övrigt precis som H&M:s, diagram nedan för bolagen från Börsdata.se.

Jag tror det finns flera anledningar till det stora intresset för aktien. Bolaget är svenskt, vilket alltid verkar tilltala svenska investerare (se tidigare inlägg om nationellt bias), det är på många sätt det typiska buffettbolaget (se inlägget ”Buffettsjukan”) och alla hat besökt butikerna, vilket skapar ett tryggt ”invest in what you know-tänk” likt Peter Lynch. Det är alltså precis på pricken samma saker som gjort svenska investerare naivt troende på H&M, Cloetta och flera andra konsumentinriktad svenska bolag som inte nödvändigtvis längre är vad de en gång var.

Precis som för H&M så ökar fortfarande försäljningen för Clas Ohlson och även hos dem är det onlineförsäljningen, senast +51 %,  som drar medan butikerna nu uppenbarligen börjat tappa försäljning. Ytterligare likheter kan man om man vill vara kritisk hitta i att båda bolagen fortsätter att öppna butiker nästan som tidigare trots detta.

När man tittar på Clas Ohlsons rapport från i förrgår går det knappt att hitta någonting att glädjas över för den som äger aktier, vilket jag inte gör. Omsättningen ökade med 6 % av vilket 4 % var organiskt. Nettovinsten föll från 270 miljoner till 79 miljoner. Här påverkar nedläggningen i Storbritannien och Tyskland väldigt och enigt bolagets egna siffror är resultat ung. oförändrat utan dessa kostnader, man säger vidare att nedläggningen kommer att påverka resultatet med +75 miljoner per år framöver vilket väl ger en fingervisning om hur olönsam dessa verksamheter var.

Man flaggar också för att man kommer att säga upp personal och göra andra åtgärder för att sänka kostnaderna. Sen blir det allt sämre nyheter- Det mål som man hållit om 4-6 % rörelsemarginal drar man drastiskt ned till 3 % för kommande bokföringsår (2019/20), man meddelar att julhandeln, föga förvånande företagets viktigaste tid, underskred deras prognoser och t.o.m. var lägre än tidigare år.

Likheterna med H&M är slående med undantaget att Clas Ohlson inte har samma lagerproblematik som modejätten tack vare att deras produkter naturligt påverkas minimalt av modeförändringar och väder. I övrigt är det alltså precis samma historia. Clas Ohlson hade en mycket fin verksamhet som saknade effektiva konkurrenter under manga år. Framgångsreceptet att köpa ”prylar” billigt i fjärran land och sälja genom ett vältrimmat logistiknät i allt fler butiker i Sverige och i utlandet var oerhört framgångsrik.

Uppenbarligen höll man väl länge på detta och exponerade vågat till nya länder och öppnade butiker, vilket man f.ö. fortfarande gör, på de äldre marknaderna. Detta skedde samtidigt som världen utanför Insjön förändrades- nya kedjor startade och försäljningen gick mot online varför butiksnätet slutade vara en fördel och blev alltmer en belastning. Det geniala i affärsmodellen som ger åratal av stigande marginaler och omsättning slår tillbaka med samma kraft när det till sist vänder för dessa företag.

Dn som vill hitta en vallgrav eller överhuvudtaget skäl till att Clas Ohlsson, idag handlat till PE över 20 räknat på en normaliserad vinst (renasd för avveckingskostnaderna) och klart högre än liknande bolag, skulle vara en god investering får nog leta länge. Marginalen sjunker stadigt, omsättningen stiger minimalt och endast online och även om direktavkastningen idag är även 8 % finns det som jag ser det inga skäl att äga aktien. Utdelningen är ju dessutom i fara om man inte vänder utvecklingen, även detta helt i paritet med H&M.

Detta är ett bolag där marknaden har reagerat alldeles för sakta. För bara 18 månader sedan sattes ett nytt ATH på 170 kr. Igår handlades den på 69 kr, det lägsta sedan Finanskrisen men knappast den lägsta kurs vi kommer att se i framtiden. Tecknen har inte saknats, vare sig i rapporterna eller i annat. Deras VD, f.ö. hämtad från Ikea, skrev i vintras tillsammans med inköpschefen ett märkligt brev till samtliga leverantörer, som läckte ut, där man i förväg annonserade att alla prishöjningar var uteslutna och att man istället förväntade sig generella sänkningar ”med minst 3-4 %”. Detta är nog typiskt för hur Ikea beter sig men minst sagt ett tecken på desperation från ledningen.

Desperationen kommer knappast att minska nu när deras inköpsvaluta, dollarn, har stigit rejält mot kronan på senare tid. Clas Ohlson är motsatsen till det bolag jag vill äga- man har inga vallgravar att tala om, man har inget värdefullt varumärke- precis som med H&M är det ingen som köper där för att det är Clas Ohlson utan bara för att det är billigt- det är alltmer konkurrensutsatt varför man inte kan hålla sina marginaler och precis alla trender pekar åt fel håll.

Alla får göra sin egen analys och leva med den men om jag ägde denna aktie skulle jag dra av plåstret hur ont det än gör och gå vidare.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.