Home > The Value Investor v.11 ”Hernö Gins 2019”

The Value Investor v.11 ”Hernö Gins 2019”

Hernö Gin, som vi på Tradingportalen följt sedan 2017 som ett intressant nanocapbolag, kallar i sin årsredovisning 2019 för ett mellanår. Det känns ganska träffande efter att häromdagen ännu en gång ha frågat ut VD:n och grundaren Jon Hillgren om bolagets möjligheter och utmaningar. Bolaget har vuxit extremt starkt de senaste åren, men omsättningen i volym ökade ”bara” med 10 % förra året.

Den snabba tillväxten har varit resultatet av dels en väldigt populär produkt som trots ökande inhemsk konkurrens nu är fast etablerad som den ”svenska ginen” både här (man har 50 % av försäljningen på Systembolaget av svensk gin) och i utlandet, och dels av stora stötvisa framgångar på Systembolaget. Det senare kan inte överskattas eftersom det faktum att vi har ett monopol gör att marknaden förvrids ganska mycket jämfört med alla andra branscher. Lyckas man möta Systemets krav så kan man plötsligt dubbla sin försäljning genom att komma in i en massa nya butiker och gör man det inte så har man svårt att överhuvudtaget etablera sig då man ju inte kan uppvakta några konkurrenter för att sälja sina varor.

Den stora förändringen 2019 mot tidigare år var att man under hela året sålde genom Altia på den nordiska marknaden inklusive gränshandeln. Detta har inneburit en stadig ström av positiva nyheter om nya flygplatser, t.ex. Arlanda, och samarbeten, t.ex. nu senast med SAS, men också att man förstås säljer med lägre utpris när Altia skär emellan. Sammantaget ser Jon detta samarbete som väldigt lyckat och ett naturligt steg när man växer utanför Sveriges gränser men också för att kunna bearbeta den svenska marknaden. Till följd av detta stod omsättningen i kronor (och vinsten) still under året även om försäljningen i volym som sagt ökade med tio procent.

Man har också genomgått en stor tillbyggnad så att det tidigare kombinerade destilleriet, kontoret och besökscentret kompletterats med en ny byggnad som på nedervåningen är det nya besökscentret och restaurang/café samt på övervåningen är det nya kontoret. Därtill har ett nytt lager byggts. Just nu håller man på att bygga en vinterträdgård. Man kommer nu att under sommaren ta emot spontana besökare som komplement till den stora verksamhet man har av bokade grupper samt servera mer mat och fika. De nya byggnaderna är i förgrunden i bilden nedan.

Eftersom Hernö har en stor kassa och man dessutom får en tredjedel av alla investeringar betalda av länet som investeringsstöd i glesbygd känns dessa investeringar som en ”no brainer” och i dagarna meddelade man att man beställt en tredje panna som kommer att dubbla kapaciteten i destilleriet.

Bland utmaningarna under året nämner Jon framförallt den ökande konkurrensen bland små premiumgindestillerier i världen. Exporten sjönk under året men påverkas tydligen också av att agenten i Storbritannien innan årets början köpt stora mängder. Även om Hernö som bekant är den mest prisbelönta ginen i världen de senaste åren så finns det gott om andra bolag som vill in på marknaden och detta märks också i Sverige där mindre spelare som ”[stadens namn] Gin” visserligen säljer en jämfört med Hernö undermålig produkt ändå hittar lokalpatriotiska kunder.

Hernö är väldigt nöjda med hur man fortsätter att etablera sig på Systembolaget, där man nu också har börjat få in sin svartvinbärsgin i butiker, men framförallt eftersom Old Tom nu finns på långt över hundra butiker. Dock måste man som stor spelare på marknaden försvara sin position noga, både på Systemet och inom bar och restaurang.

Även om 2019 som sagt blev ett mellanår så är jag positiv till utvecklingen. Det är ett helt annat bolag man möter idag mot för ett par år sedan. Man har lagt ut det man varken kan eller bör göra själv till proffs, man har etablerat sig extremt väl i Sverige och alltmer i gränshandeln där man då hade en närmast symbolisk närvaro. Dock måste man idag som sagt försvara det man uppnått och tillväxten blir alltid svårare när man nått en högre nivå. Som tidigare har man förstås medvind av att gin är en alltmer populär dryck.
Att man investerar för framtiden i så stor omfattning känns tryggt, inte minst då det inte sker på bekostnad av en nyemission eller lån. Bolaget är som tidigare skuldfritt så verksamhetens vinst trillar ner fint mot sista raden. Utdelningen höjs med 11 % till 21 öre och jag blir inte förvånad om man i framtiden höjer utdelningsandelen.

 

Jag äger aktier i bolaget.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto