Home > The Value Investor v.12 ”Den andres bröd”

The Value Investor v.12 ”Den andres bröd”

Om man vill begripa människan, inte minst hur hon fungerar i grupp, så måste man färdas bakåt i tiden. Till den långa period såvida levde på stäpperna och i skogarna och ett litet felsteg kunde betyda slutet. Vi utvecklade då instinkter som höll oss vid liv. Dessa instinkter har vi fortfarande kvar inom oss på gott och ont. På samma sätt som hundar ofta fortfarande går ett varv runt platsen där de ska lägga sig och vila för att deras förfäder var tvungna att trampa ner gräset runt dem för att kunna ligga bekvämt.

När allt stod på spel när något dåligt hände så medförde detta att personer som snabbt uppfattade och reagerade på faran överlevde och kunde föra sina gener vidare i större utsträckning än de som var mer lagda åt eftertanke och lugn reflexion. De senare blev mat till sabeltandade tigrar eller ihjälslagna av neandertalare.

Vi är alltså ättlingar till den första gruppen och de flesta av oss är lagda åt panik. Vad som kan rädda en i vissa lägen är dock väldigt olämpligt på marknaden. Att springa som en dåre bort från ett terrordåd är lämpligt, att sälja alla sina aktier för att börsen fallit fritt en fredag är det förmodligen inte. Den som är lugn och klarar att tänka rationellt under stress har ett helt lagligt övertag på marknaden fullt i linje med någon som handlar med insiderinformation.

Coronaepidemin har skapat en ”perfect storm” på marknaderna världen över, fullt i linje med Finanskrisen även om den hade helt andra orsaker. De amerikanska börserna framförallt har sett rörelser i stil med 1987 och 1929 på extrem rädsla när det visade sig med all tydlighet att presidenten och regeringen stod handfallen inför hotet och t.o.m. försökte tala ned riskerna på ett sätt som stod i bjärt kontrast till övriga världens ledare. Även om rapporteringen sannolikt kommer att fortsätta i moll under en lång tid, inte minst i USA, så kan börsen inte falla hur mycket som helst. Den kommer alltid tillbaka och den ligger alltid före utvecklingen. Den faller tidigt men den vänder också långt innan alla problem har löst sig. Investerare står inte sällan förvånade och tittar på både när den faller och när den sedan börjar stiga.

 

När de första breda fallen inträffat så började marknaden lugna sig något och se mer rationellt på det inträffade. Precis som under Finanskrisens mörkaste börsdagar började man i slutet av förra veckan göra skillnad på bolag och bolag. De företag som helt uppenbart är de stora förlorarna på viruset började helt korrekt att handlas ner betydligt. Till denna grupp hör också bolag med små kassor, stora lån och överhuvudtaget svag balansräkning.

Denna utveckling har bara ökat i veckan. Flygbolag som SAS och Norwegian har fallit lika brutalt som utländska kolleger och hotellkedjan Scandic har slaktats men även fastighetsbolagen med sina stora lån och hyresgäster med betalproblem samt detaljhandel som H&M har i flera fall halverats. Bolag med hög lönsamhet, liten påverkan av viruset och utan lån har fallit långt mindre och ligger numera förhållandevis still. Några få bolag har t.o.m. tjänat på viruset, t.ex. ICA.

Igår såg man dock tendenser till att de som fallit mest, t.ex. Scandic, Klövern, Sagax, studsade uppåt. Oavsett om detta är en ”bulltrap” eller början på en stabilisering tror jag det finns möjligheter för värdeinvesterare att börja fynda nu. Som jag ser det finns det två möjligheter.

Antingen letar man bland de bolag som har slaktat rejält efter sådana som haft orimliga reaktioner. Det är t.ex. stor skillnad på fastighetsbolag med butiker eller hotell som hyresgäster och sådana som har privatpersoner eller offentliga institutioner. De senare är väldigt mycket säkrare intäkter förstås.

Eller så söker man sig till bolag som har en väldigt säker intagning i botten och inte verkar kunna påverkas direkt av epidemin. Mer eller mindre alla bolag påverkas nog åtminstone i andra eller tredje hand så att säga på marginalen men det är enorm skillnad på att som Netflix, som jag äger, sälja digitala tjänster istället samt sitta på en trogen abonnentstock än att sälja hemelektronik dessa dagar.

Jag undviker att ge exempel här eftersom vi på Tradingportalen inte ger rekommendationer av enskilda aktier men ett tips är att gå igenom de företag man äger och kan mycket väl och se vilka som känns förhållandevis säkra givet utvecklingen. Och för den lite mer äventyrlige söka bland de utbombade aktierna. Den senare strategin lyckades väldigt väl för mig och många andra under Finanskrisen så jag köpte Swedbank och Boliden. Gyllene lägen existerar när något sånt här har hänt.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto