Home > The Value Investor v.13 ”Att försöka ta igen förluster”

The Value Investor v.13 ”Att försöka ta igen förluster”

Detta är sista delen av fem i min serie om vanliga investerarmisstag. (Här finns del 1, del 2, del 3 och del 4)

Tidigare i vår blev jag påmind om hur det kändes att göra sin första förlust på aktier. En ganska ny twitterprofil berättade självutlämnande om hur han hoppat på diverse aktier och tvingats realisera förluster. Samt hur han därefter hoppat på nya tåg ihop att ta igen dessa förluster och så snabbt som möjligt vara tillbaka på noll. Föga förvånande ledde detta till nya förluster.

Vi är nog ganska många som känner igen oss i detta. Dessvärre har möjligheterna, eller snarare frestelserna, att göra dessa manövrer ökat rejält de senaste veckorna i virusets spår. Knappast någon har väl gått plus senaste tiden och därmed finns förlusterna, realiserade eller inte, som svider. Det som svider vill man förstås få att sluta svida snarast möjligt men det är där som problemen börjar.

Innan jag satsade större pengar på börsen tyckte jag om att spela på fotboll och det var en ganska bra läxa i och med att man där kan uppleva det mesta som man upplever på börsen men med begränsad nedsida. Alla som spelat på sport, eller på casinot, har upplevt hur förlusten skapar detta behov av att snabbt ”ta bort” skadan man lidit för att man ska må bättre igen. Man satsar snabbt igen, utan större eftertanke, förlorar igen och satsar därefter en större summa för att kunna komma tillbaka på noll osv. Sällan en bra strategi.

Jag minns hur akitechattsidorna efter kraschen 2008 fylldes av ”tips” om hur man skulle komma tillbaka. Särskilt populärt blev Bear-produkterna, som nyligen lanserats med 3X-multipel. Logiken tycktes vara att om börsen gått ned så kommer den nog att fortsätta gå ned ”för det kommer att ta lång tid för konjunkturen att vända”. Problemet var bara att börsen alltid ligger långt före konjunkturen. På samma sätt som börsen till mångas förvåning föll redan 2007 så kom den snabbt tillbaka så fort det värsta var över. En förlust följdes av en ny förlust.

Liknande händelser följde på Fingerprints nedgång. Bolaget som 2015 blev en ny folkaktie som alla skulle äga efter att den mångdubblats tappade 2016 farten och föll sedan som en sten i takt med att allt fler ökade på sin position i tron att det var billigt, ivrigt påhejade av falska profeter, inte sällan med hemliga egna affärer igång samtidigt. Många av dessa nybörjare på marknaden kom ur blåslagna och började fråga efter nya case. Som om börsen konstant serverade möjligheter till tjugodubbling på ett år. Därefter kom historierna i sociala medier om hur personerna hade först förlorat en massa på Fingerprint bara för att sedan massakreras fullständigt i någon biotechaktie.

Förluster är oundvikliga. Det gäller att lära sig av dem eftersom man har betalat för dem som Warren Buffett brukar säga. Det sista man ska göra är dock att omedelbart kasta sig in och försöka ta igen den. Oavsett om det är genom att öka på en redan dålig position i hopp om att det ska vända eller genom att hoppa på nästa ”sak” snarast möjligt.

Den som känner sig säker på att det företag som man har investerat i kommer att klara sig bra igenom detta bör sannolikt sitta still i båten medan det stormar. Den som håller på och hoppar in och ur aktien efter att den redan fallit mycket eller efter att den plötsligt återhämtat sig kommer snart nog att sitta med betydligt färre aktier och i värsta fall betydligt värre nedgång än vad index har haft.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.