Home > The Value Investor v.13 H&M är en högriskaktie idag

The Value Investor v.13 H&M är en högriskaktie idag

Morgonens rapport från H&M slog visserligen analytikernas extremt låga förväntningar men det var ingen trevlig läsning. Många har troget hållit kvar aktien trots att den mer än halverats från toppen för några år sedan men borde nu inse att hoppet om förbättring av företagets resultat är just bara förhoppningar. Företag kan inte leva på att slå analytikerestimat eller på att ha tur med valutor utan de måste tjäna pengar. Detta ger H&M som bekant allt sämre för varje år som går (se nedan). Rapporten är som alltid full av tillförsikt och läsaren får själv välja om det är rimliga förklaringar eller bortförklaringar som levereras till det försämrade resultatet.

Omsättningen ökade med 10 % till 51 miljarder kr men det mesta av detta härrör från kronans branta fall och den steg i verkligheten med 4 % (i lokala valutor). Lyckan blir förstås kortvarig för en rad ned i resultaträkningen kommer kostnaden för sålda varor som köps in i dollar. Som vanligt blandar H&M bort korten med hjälp av valutan. Omsättningen skrivs i första hand i kronor, därefter med kommentaren hur mycket det motsvarar i lokala valutor, medan lagret eller snarare lagerökningen, som man ju vill få att verka lågt, först redovisas i lokala valutor (+5 %) och därefter i kronor (+14 %).

Rörelseresultatet sjönk med 17 % till 1005 miljoner (analytikersnittet var 679 miljoner). Rörelsemarginalen är nu nere på 2 % (2,7 %) och vinsten rasade med 41 % till 803 miljoner (dock påverkat av en positiv skatteeffekt förra året och det var 47 % högre än estimaten). Bruttomarginalen var med 50 % visserligen en halv procent högre än estimaten men det är ju helt annat än när jag ägde aktien och den pendlade runt 60 %.

 

Siffrorna gläder säkert marknaden vid börsöppningen men det handlar som sagt enbart om låga förväntningar. Resultatet är klart sämre än i fjol och man rosade knappast marknaden den gången och det förskräcker. För ett år sedan hade man nyligen hållit sin första(!) kapitalmarknadsdag och lovat mer eller mindre oförändrad vinst för 2018. Helårsresultatet landade dessvärre istället 25 % lägre än 2017 som redan det var ett svagt resultat.

Jag har länge avrått för att äga H&M när klädhandeln flyttar online och bolagets främsta tillgång, deras oslagbara närvaro i stadskärnor och shoppingcentra jorden runt, inte är den stora fördel det en gång var. Den vallgrav som så länge såg ointaglig ut har smalnat av betänkligt och konkurrenterna kan nu enkelt hoppa över vattnet och in i borgen. Jag gläds absolut inte åt H&M:s problem eftersom jag tycker det är ett fint företag och jag hoppas att de kommer att fortsätta verka i många år till, men på börsen kan vi inte ge nostalgin utrymme. Bara kalla fakta.

En ytterligare förhoppning som har hållit aktien uppe är hoppet om att ordförande Stefan Perssons enorma köp av aktier efter varje utdelning, nu två gånger per år, tyder på att han kommer att köpa ut företaget. Som jag skrev i somras då jag av detta skäl avrådde för blankande av aktien så kan man säga att Persson idag plundrar H&M.

Det är Persson som med sin röstmajoritet som ensam bestämmer utdelningens storlek. Denna är sedan flera år betydligt större än kassaflödet varför man först tvingades dela ut hela kassan och sedan ett par år lånar för att täcka utbetalningarna. Persson låter alltså bolaget finansiera hans långsamma övertagande av bolaget. Skulle han som många hoppas hitta en eller flera partner för att finansiera ett utköp så skulle aktien förstås stiga till utköpskursen. Detta är dock väldigt osannolikt eftersom han idag som sagt kan långsamt köpa företaget betydligt billigare och utan belåning än om han skulle lägga ett bud tillsammans med någon. Man kan inte leva på hoppet på aktiemarknaden.

Onlinehandeln, vilken som sagt ställde till H&M:s problem till att börja med, har många hoppats skola rädda bolaget från ytterligare nedgång. Denna har också utvecklats mycket fint och detta kvartal var inget undantag med fina siffror i Sverige, Storbritannien, Kina m.fl. marknader. Förra året öppnade man flera nya logistikcenter för att hantera onlineförsäljningen och den uppgick till 30 miljarder eller 14,5 % av den totala försäljningen, vilket var en ökning om 22 %. Problemet är förstås att detta inte är ny försäljning utan tas helt enkelt från butikernas omsättning. Detta ser man enkelt på att butiksförsäljningen sedan flera år ökar mindre än antalet nya butiker ensamt borde öka den. Butiksexpansionen är idag trots den rejält minskade taken olönsam och döljer bolagets minskande försäljning i jämförbara butiker, alltså avräknat senaste 12 månadernas expansion.

Onlineförsäljning innebär också sjunkande marginaler allt annat lika. Det går inte att hålla de marginaler man har i butik när man måste betala för frakten till och i värsta fall från kunden. Detta har H&M tidigare inte bjudit på men konkurrensen är förstås stenhård online och numera har man gratis frakt och returer på alltfler marknader.

Ingenting, vare sig i dagens rapport eller annat, tyder alltså på att H&M skulle få den revansch som många hoppats på. Även om H&M varit bra på att hitta på mängder av nya koncept så kvarstår problemet att butikerna inte alls längre är den fördel de var, att folk handlar alltmer online och där väljer de inte nödvändigtvis H&M. Snarare väljer de alltmer riktiga märken, hög kvalitet och statusmarkerande kläder. Hur mycket H&M än försöker så har de ingenting av detta och att äga aktien fortsätter att vara ett lotteri med stora insatser. H&M kommer förstås att vara kvar länge än men det är dess svanesång vi ser. Förr eller senare tar marknadens tålamod med H&M och då kan det bli riktigt otrevligt för ägarna.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto