Home > The Value Investor v.14 ”Det ska göra ont”

The Value Investor v.14 ”Det ska göra ont”

Ja visst gör det ont när knoppar brister,
varför skulle annars våren tveka?
(Karin Boye)

Mina bästa investeringsminnen är från tillfällen när jag har vågat öka, ibland riktigt mycket, när ett bolag jag kunde väl hade fallit omotiverat mycket. Samtidigt var dessa tillfällen paradoxalt nog stunder då jag minns att jag mådde dåligt. Det lyckade utfallet gjorde att minnet av dessa dagar istället blev väldigt ljust. Två exempel:

Få verkar komma ihåg den svarta sensommaren 2011 då en nedgradering av USA:s kreditbetyg i kölvattnet av oförmågan att komma överens om att höja lånetaket fick världens börser att rasa. Index föll från maj till början av september som mest nästan 30 %.

 

Jag hade något år innan börjat belåna min portfölj, vilket snabbt givit mersmak då mina största innehav, Swedbank och Boliden, som jag ägt sedan Finanskrisen lydigt steg i takt med att jag ökade mina innehav med lånade slantar. Till sist satt jag med en belåning över 30 %, knappast en riskfylld situation i vanliga fall men när allting rasade, oavsett bransch, blev illamåendet alltmer påtagligt dag för dag. Jag minns att jag vaknade ett par morgnar med ångest för att raset skulle fortsätta och jag tvingas att sälja för att inte förlora allt

När Swedbank föll under 70 kr, faktiskt på min födelsedag, tog jag dock mod till mig och ökade ganska mycket. Kanske lite våghalsigt men med tanke på Swedbanks väldigt stabila intjäning och att man rensat upp bland alla problemkrediter som man tidigare suttit på gjorde att priset nu var absurt lågt. Det blev också väldigt lyckat då jag osannolikt nog prickade botten och aktien steg brant månaderna och åren efteråt (se ovan) och företaget snart delade ut tvåsiffrigt på de aktier jag köpt för 69 kr.

I somras lämnade Evolution Gaming (som jag fortfarande äger) rapport s0m minst sagt imponerade på marknaden. Tillväxt, marginal och vinst var betydligt högre än analytikernas prognoser. Detta var den tredje raka kanonrapporten och jag trodde, felaktigt skulle det visa sig, att det nu äntligen skulle bli slut på ifrågasättandet av uthålligheten i EVO:s tillväxt och lönsamhet.

Efter en tioprocentig och i mitt tycke minst sagt motiverad uppgång på rapporten till 230 kr den 18 juli började dock aktien direkt dala på ett märkligt sätt. Ganska snart blev det uppenbart att fonder och andra börjat sälja in i rapportflödet, sannolikt pga att många fått för stor vikt i bolaget efter första halvårets stadiga uppgång. Detta fortsatte efter att köptrycket avtagit och drev på aktien nedåt. Några dagar senare började meddelanden komma i rask takt om att ”toppchefer storsålde” aktier.

Aktien föll brant på dessa nyheter och det hjälpte bara något att bolagets IR i slutet av veckan meddelade att detta var för att betala aktier i det stora optionslösen som precis genomförts (de var tvungna att betala över 70 kr per ny aktie vilket betydde många miljoner kronor för de flesta och de var därför tvungna att sälja en del av de nya aktierna för att kunna betala de återstående). Veckan därpå kom påståendet att det hade varit ”strejkuppror” på EVO:s anläggning i Tiblisi vilket gav ytterligare skjuts på nedgången. I själva verket var det en två dagar lång olaglig strejk bland kortblandarna som redan var avslutad när nyheten nådde Sverige.

Alla dessa påståenden förstorades såklart upp av personer på Finanstwitter och aktiechattar som satt med blankningspositioner och aktien sjönk ned under 170 kr. Detta var förstås väldigt irriterande läsning, inte minst när påståendena nästan uteslutande var komiskt felaktiga för den skara som hade god koll på bolaget. Att varje dag se hur ens stora innehav tappade i värde kan få vemsomhelst att börja fundera på att sälja men ett lika enkelt som självklart faktum fick mig att istället köpa på 171 kr. Nedgången saknade precis all fundamental motivering. EVO inte bara tuffade på som tidigare, de hade precis visat att deras lönsamhet och tillväxt ökade konstant.

Slutsatsen är lika enkel som den är svår att lyda när man mår dåligt- när man är helt säker på att man vet mer än marknaden och förstår vilka orsaker som finns till nedgången så måste man våga lita på sig själv. Sen är det ju självklart att detta, allt annat lika, är mycket enklare om man har varit med om ett antal sådana situationer och tjänat pengar på dem.

Helt klart finns det idag många tillfällen som bara ligger och väntar på en efter dessa breda nedgångar när det gör ont att se kursen. Har man kunskapen att bedöma om nedgången är omotiverad, som jag anser att den t.ex. har varit i Netflix som jag nyligen ökade i på 312 dollar.

Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.
Nog finns det mål och mening i vår färd –
men det är vägen, som är mödan värd.

(Boye, igen)

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto