Home > The Value Investor v.15 LVMH rusar fram

The Value Investor v.15 LVMH rusar fram

LVMH, som jag ägt i över tre år nu, rapporterade sin omsättning i onsdags kväll. Bolaget lämnar endast försäljningen Q1 och Q3, men i gengäld får vi investerare rapporten flera veckor tidigare vid dessa tillfällen jämfört med den fullständiga halv- och delårsrapporten så varför klaga?

Rapporten

Rapporten följde senaste årens mönster med en ökning av omsättningen om 16 % till 12,5 miljarder euro varav 11 % var organiskt (8,8 var analytikerestimatet) och resten valutaeffekt. Mest glädjande var nog att ”Fashion and Leather goods” ökade omsättningen med 15 % organiskt (est. 12 % och 20 % totalt). Detta segment är halva bolaget och därtill väldigt lönsamt, inte minst eftersom det rymmer Louis Vuitton-väskorna.

En viss konjunktureffekt kanske kan ses i att de produkter som påverkas mest vid nedgångar i konjunkturen; champagne (+9 % organiskt) och klockor (+4 %) är de svagaste i rapporten men det är knappast några dåliga siffror där heller.

Bolaget rapporterade förra året en försäljning på osannolika 47 miljarder euro. Detta var en ökning med 10 % (11 % organiskt) men gav en uppgång i vinsten med 20 % (se nedan). Vi ser tydligt skalfördelarna redan i bruttomarginalen. Ökningen om 10 % i omsättning ledde till en marginalförstärkning om 1,3 procentenheter, från 65,3 % till 66,6 %. Detta är förstås en marginal som de allra flesta företag bara kan drömma om. Högre t.o.m. än H&M när de lämnade sina marginalmässigt starkaste rapport 2008 (66,3 %).

När omsättningen alltså steg med 16 % i Q1 kan vi med all säkerhet räkna med en vinstökning över 25 % om trenden från tidigare år följs.

Utsikter

Kina är som bekant det stora löftet, vissa skulle säga hotet, för LVMH tack vare att antalet rika människor i landet ökar så snabbt. Nedgången i tillväxten och oron för Kinas konjunktur överhuvudtaget har varit ett stort ämne de senaste åren och inte minst det senaste halvåret. Kina (tillsammans med övriga Asien men exklusive Japan) stod för 29 % av LVMH:s omsättning 2018, jämfört med 28 % året innan och 26 % 2016.

Väldigt viktigt att veta här är dock att som VD och storägaren Bernard Arnault i vintras berättade så är LVMH:s kunder bara 0,1 % av befolkningen. Deras ”target market” i landet är 1 % eller 13 miljoner människor. De 1,3 miljoner som man säljer till idag är förstås de allra rikaste och de som påverkas betydligt mindre av en eventuell lågkonjunktur än mannen på gatan. Banken HSBC beräknar t.o.m. att deras target market kommer att dubblas i antal de kommande tre åren. LVMH har också historiskt varit det bolag i sektorn som klarat lågkonjunkturer bäst de senare 20 åren.

Kinesiska konsumenter, inte minst de unga och trendkänsliga som är en stor del av marknaden, är dessutom betydligt mer solida än sina västerländska motsvarigheter eftersom de i regel har fått bostaden betald av sina föräldrar. Därtill är de ofta p.g.a. den hemska ettbarnspolitiken det enda barnet och dessutom det enda barnbarnet till fyra mor- och farföräldrar. Jämför det med unga personer i Väst som är tyngda av bostadsbelåning och studielån.

 

Kursen

Även om inget jag skriver på Tradingportalen ska ses som råd så hoppas jag ändå att de som gjorde sin egen analys och landade i samma slutsats som jag vid tiden för min senaste kommentar om LVMH under julveckan. Denna prickade botten riktigt fint och aktien är upp 40 % sedan dess med extra tilldelning för oss svenskar tack vare eurons uppgång under samma period.

Som jag konstaterade i julas hade LVMH fallit ned till PE runt 20, vilket är mycket lågt historiskt sett. Även om aktien som sagt har stigit rejält sedan dess så har man ju också rapporterat helårsresultatet och om man räknar på analytikerestimaten för 2019 så ligger PE på 23 idag. I regler har PE legat övre 25 de senaste två åren och både 2017 och 2018 toppat över 30. Nuvarande 23 känns alltså fortfarande lågt med tanke på att bolaget verkligen rusar fram, även om vi ger en rabatt för konjunkturoron.

Jag skulle inte bli det minsta förvånad om aktien fortsätter stiga i takt med att bolaget växer så här fint.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto