Home > The Value Investor v.16 ”LVMH håller kursen”

The Value Investor v.16 ”LVMH håller kursen”

LVMH lämnade sin Q1:a igår kväll och många var oroliga för vad Cononaepidemin skulle ha ställt till med. Förtaget hade inte vinstvarnat och lämnar heller som bekant inga vinstsiffror på våren och hösten. På det hela taget tyckte jag det var en klart godkänd rapport givet förutsättningarna.

Omsättningen föll med 15 % mot första kvartalet 2019 (-17 % om man räknar strikt organiskt och med hänsyn till valutan). Föga förvånande var det Kina och övriga Asien som drabbades mest där man som bekant påverkades av epidemin från absoluta början av kvartalet. i USA och Europa började oron ta fart i slutet av februari och i mars var påverkan förstås väldigt stor. Virusets resa över jorden märks därför mycket tydligt i siffrorna:

Samtidigt får man inte missa att det finns en fördröjning i effekten. Siffrorna inkluderar vad LVMH hade redan levererat ut till återförsäljare utanför den egna gruppen och normalt hade man ökat omsättningen med minst 10 % så tappet från det ”normala” är fortfarande betydande.

Det största tappet var inom Watches & Jewellery som föll med 24 % medan styrkan i mångt och mycket kom inom den viktigaste delen- Fashion & Leather Goods som bara minskade med 9 %. Det senare måste anses väldigt starkt när man tänker på hur många butiker som varit stängda framförallt i Asien men även sedan i februari på viktiga marknader som Italien och Frankrike. Siffrorna skvallrar dessutom om att övergången till mer försäljning online har hjälpt. Ledningen meddelade även att försäljningen i Kina nu har börjat återhämta sig, vilket tydligen även Hermès märkt av.

Självklart kommer dock tappet att bli större i andra kvartalet som förstås kommer att ha betydligt fler dagar med stängda butiker och evenemang. Med lite tur kanske det kan dämpas om butiker börjar öppnas i maj och juni igen och om Asien återhämtar sig än mer, vilket känns sannolikt idag. Marknaden känner förstås till detta och aktien har ju fallit med 20 % i år trots den senaste tidens uppgång. Jag uppfattar att marknaden mer än väl har tagit ut det väntade eländet och tror att tecken på återöppnade av ekonomierna de närmaste två månaderna kan vara bullish för aktien.

Det är uppenbart att många har inte bara överskattat epidemins effekter på börsen utan framförallt hur snabbt och tidigt det kan gå uppåt efter en brant panik. Precis som det visade sig 2009 när många förutspådde en lång fortsatt nedgång och ”double dip-recession” och positionerade sig fatalt illa inför den snabba uppgången som följde så snart det började skönjas positiva tecken i ekonomin så har många uppenbarligen trott på nedgång så länge epidemin härjar

Jag är lite besviken på mig själv som följde utvecklingen i Asien mycket noga i januari och faktiskt sålde 20 % redan strax under 420 i nedgångens början men inte sålde betydligt mer när det blev uppenbart att företaget skulle påverkas mer än vad det verkade i början när epidemin mest uppfattades som en kinesisk angelägenhet.

Vi får som alltid se hur marknaden tar emot rapporten men jag känner mig lite lättad av att man ändå klarat sig såpass bra och skulle aktien falla igen så kommer jag att öka.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto