Home > The Value Investor v.16 Streaming tar över

The Value Investor v.16 Streaming tar över

Det har nog inte undgått någon att streaming av film och tv-serier håller på och ”disruptar” linjär-TV. Lika lite bör det ha undgått dem som följer utvecklingen att ledaren Netflix håller på att få sällskap av en hel rad nya spelare. Apple, Disney, Comcast, AT&T, HBO, som ”HBO Nordics” till trots fortfarande är nästan uteslutande en kabeltjänst idag, och många andra vill ta sin del av kakan innan marknaden har satt sig och det blir oändligt mycket svårare att slå sig in.

Netflix rapport i förrgår visar dock med brutal tydlighet vem som är kungen. I dag i varje fall. Netflix adderade strax under 10 miljoner nya betalande kunder (man rensar numera bort gratismånader eftersom dessa inte är lika ”trogna”) och har nu 149 miljoner abonnenter globalt. Detta kan jämföras med att Disneys mål med Disney + är att samla 60-90 miljoner kunder de närmaste fem åren, alltså fram till slutet av 2024.

Detta motsvarade en ökning med 26 % på ett år och om man räknar bort dollarns uppgång steg ARPU med 3 % på ett år och 2 % sedan förra kvartalet. Man börjar alltså se viss effekt av sin prishöjning i slutet av förra året, framförallt i USA. Denna effekt kommer bara att öka under detta år då alltfler kunder får sin avgift höjd och man enligt bolaget bara sett en liten ökning av ”churnen” till följd av detta. Netflix guidar 7 % ökning av ARPU och 32 % av intäkterna i Q2 borträknat valutaeffekter.

Marknaden tog dock den svaga guidningen av EPS och nya abonnenter inför Q2 som ett svaghetstecken och sände ned aktien 6 % initialt i efterbörsen men nästan hela nedgången återhämtades snabbt. Det andra kvartalet är naturligt svagt och jag misstänker att bolaget vill slippa en upprepning av fjolårets ras vid Q2-rapporten.

Netflix säger som vanligt att man ”välkomnar” nya konkurrenter och även om detta förstås är en kaxig attityd och lite spel för galleriet så finns det en viss logik i detta. Netflix har snart tagit alla kunder man kan ta i USA, varför tillväxten där avstannar, och man är beroende av att den globala bredbandsutbyggnaden fortsätter för att kunna växa som tidigare. Detta underlättas förstås ju fler som går över till streaming från kabel-TV och annan äldre teknik. Ju fler företag som kommer in på marknaden desto större blir trycket på fortsatt utbyggnad och desto fler konsumenter får upp ögonen för denna teknik.

Apple lanserade för två veckor sedan sitt alternativ, Apple TV+. Detta kan ses som ett mini-Netflix med egen produktion av påkostat innehåll samt samarbete med en rad leverantörer. Som jag skrev på min blogg vid lanseringen tror jag dock inte att deras inhopp ska ses som något frontalangrepp på Netflix så som det ofta har beskrivits. Apple vill snarare ha en del av kakan och utnyttjar sin enorma närvaro i världen för att öka sitt mycket lönsamma ”Services”. Det är svårt att se att särskilt många skulle sluta använda Netflix till fördel för Apple TV+ med tanke på Netflix idag väldigt mycket större erbjudande av egenproducerade filmer och serier.

Disney+ som förhandsvisades förra veckan och lade sig på ungefär halva kostnaden för ett Netflix-abonnemang (sju dollar i månaden) kommer att rullas ut över världen de närmaste två-tre åren. Det är dock även här lite svårt för mig att se Disneys nya tjänst som en direkt konkurrent till Netflix. Disney lägger visserligen hela sitt innehav av gamla filmer och tv-serier i Disney+ liksom allt man köpte av Fox nyligen. Man har dock som bekant en tydligt inriktning mot en yngre publik och erbjudandet av nyproducerat är dessutom en relativt liten del av totalen.

Med detta är inte sagt att Disney+ inte kommer att attrahera många kunder med det låga priset och deras extremt starka tillgångar i Marvel, Pixar, Star Wars osv men det är en nischprodukt till skillnad från Netflix och det sammanlagda priset för familjer att ha både Netflix och Disney+ är fortfarande lågt, mycket lågt jämfört med vad kabel-TV normalt kostar i USA.

Nedanstående tårtbitsdiagram kan nog övertyga de flesta om hur starkt Netflix har blivit och inte minst hur accelererande ökningen är. Det totala tittandet har, precis som ledningen själva säger, ökat dramatiskt över tid, långt snabbare än antalet abonnenter. Det är mycket svårt att se att denna trend kan hejdas, men investerare måste förstås fortsätta att hålla ögonen på antalet nya abonnenter kommande år.

 

Jag äger Netflix och Apple.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.