Home > The Value Investor v.18 Apple levererar trots allt

The Value Investor v.18 Apple levererar trots allt

Med omsättning i (nästan) alla världens länder och produkter som kostar mer än konkurrenternas blir Apple en bra mätare på de ekonomiska effekterna av coronaepidemin. Rapporten i går kväll var därför efterlängtad av många. Marknaden har dock inte varit alltför hård mot bolaget. Från toppen i februari strax under 330 dollar föll aktien med 30 % på fem veckor men precis som för många andra kvalitetsbolag med väldigt säker långsiktig intagning och noll konkursrisk har den återhämtat sig snabbt till att handlas runt 290 denna vecka.

Även om Apple idag är ett mycket mindre innehav hos mig så följer jag fortfarande bolaget nära och som jag skrev inför rapportperioden så trodde jag på svaga siffror, även med tanke på den varning som Apple utfärdade i slutet av februari om att situationen i Kina pga produktionsproblem skulle påverka kvartalet negativt, även om de inte gav någon bestämd nivå på effekten. När så mycket av trafiken till världens alla Apple Stores och andra återförsäljare stoppas räddas inte detta av handel via nätet och den naturlig ökningen över tid av Services tänkte jag.

Rapporten var dock klart bättre än jag hade vågat hoppas. Närmast otroligt stabil givet den period det handlar om då Apple som sagt hade stora leveransproblem samt att butiker och mycket annat började stänga ner i mars. Omsättningen ökade trots detta mot kvartalet året innan och både omsättning och vinst var klart bättre än analytikerna hade räknat med. Intäkterna landade på 58,3 miljarder dollar mot 54,2 hos analytikerna och vinsten per aktie på 2,55 (upp 4 %) mot 2,26 dollar.

Iphoneintäkterna var ner med 7 % vilket borde ha varit mycket lägre. Som så ofta var dock Services den stora stjärnan med en uppgång på 17 % mot i fjol, en acceleration dessutom mot 15 % i julkvartalet. Mac oc iPad hade en viss försvagning mot förra året men den nya stjärnan Wearables växte med solida 23 %.

Den mest iögonfallande var kanske att man ökade världens största  aktieåterköpsprogram med 50 miljarder dollar, minst sagt ett styrketecken givet situationen i världen. För första gången sen jag började följa bolaget 2011 så lämnade man ingen guidning vilket säkerligen var anledningen till att aktien föll i efterbörsen efter den initiala uppgången efter rapportsläppet. Man påpekade dock i analytikerkonferensen att Services kommer att fortsätta växa på liknande sätt detta kvartal.

VD Tim Cook nämnde att de sett en brutal nedgång i Kinas produktionskapacitet i februari, som alltså tidigare meddelats, men därefter hade man sett en fin återhämtning i mars och framförallt april även om man ännu inte är tillbaka på nivån före utbrottet. Det är dock rimligt att tro att nedgången i försäljning blir större i andra kvartalet, precis som för LVMH och väldigt många andra bolag som säljer konsumentprodukter. Precis som jag skrev om LVMH efter rapport så är det ett väldigt gott tecken för de kommande kvartalen att bolaget levererar på detta sätt i det första.

Apple handlas idag runt PE 20 på detta år vilket är i linje med historiska tal. Att man precis har uppdaterat lågprismodellen iPhone SE rejält tror jag kommer att påverka iphoneförsäljningen positivt detta kvartal. I övrigt planerar man också att hålla den vanliga planen med sänkta lager under sommaren inför produktsläppen i höst även om det ryktats om en månads senarelagd lansering.

Sammanfattningsvis alltså en mycket solid rapport och jag tror att gapet mellan FAANG-bolagen och de flesta övriga företag kommer att bara öka under denna svåra tid. Deras grepp över sina kunder och inte minst det stora inslaget av digital distribution gör att de kan fortsätta att frodas även när andra har det svårt.

Jag blev i veckan intervjuad i Market Makers-podden som sedan släpptes igår och diskussionen kom att handla väldigt mycket om just detta, finns på Podcaster, Soundcloud m.m.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.