Home > The Value Investor v. 18 Rapportspecial

The Value Investor v. 18 Rapportspecial

Rapportsäsongen gick denna vecka in på sluttampen. Två bolag som jag skrivit mycket om här på Tradingportalen och äger själv är Catena Media och Apple. Båda två rapporterade i veckan och båda hade en del att bevisa eftersom de gjorde marknaden besviken i vintras. Apple lämnade sin första vinstvarning på 15 år efter nyår pga oväntat svag försäljning av iPhone i Kina och Catena lämnade en riktigt svag Q4.

Apple-aktien repade dock mod minst sagt efter den utdragna nedgången sista kvartalet i fjol och har sedan klättrat upp mot tidigare nivåer över 200 dollar medan CTM-aktien har varit en riktigt rysare för oss ägare med ett fall på 40 % i år. Marknaden hade med andra ord tagit ut en nattsvart rapport från Catena Media och då är det svårt att göra den besviken.

Catena Media skulle som jag ser det i bästa fall visa marknaden att Q4:an var ett olycksfall i arbetet och inte början på en längre nedgång, eller åtminstone visa att nedgångstrenden är på väg att bromsas. Mycket elände hade som sagt redan tagits ut när aktien före rapporten handlades på ganska precis tio gånger fjolårsvinsten. Det blev utan tvekan det senare alternativet.

Catena Medias intäkter landade på 26,1 MEUR, +9 % mot samma kvartal 2018 men ned drygt en miljon sekventiellt. Man upprepade alltså nedgången i sekventiella intäkter från Q4. Vinsten per aktie på EBITDA-nivå ökade 9 % mot samma kvartal förra året. Sammanlagt var det utan tvekan en svag rapport. Oklarheter rådde också om hur man landat på att den organiska tillväxten var så hög som 8 %.

Ledningen målade dock upp en positiv framtidsbild där större kostnadskontroll, fortsatt utvecklande av befintliga egendomar och avvecklande av många av de sekundera icke-presterande sajterna. Mest fokus lades som vanligt nuförtiden på USA som väl kan sägas ha gått från att vara en trevlig ”bonus” till att nu vara det stora framtidshoppet för Catena Media. Verksamheten där är idag nästan uteslutande New Jersey där de är marknadsledande och redan får mer än 10 % av sina totalaintäkter. Detta är alltså i paritet med Sverige och utan tvekan mer lönsamt.

Pennsylvania som mycket snart börjar med sportspel online och i sommar troligen också med onlinecasino är det stora hoppet idag. Man har redan stor närvaro och rankar högt men kan alltså ännu inte tjäna pengar. Då Pennsylvania är USA:s femte största stat med sina 13 miljoner invånare så är det lätt att förstå deras optimism (samma gäller förstås för Evolution Gaming som jag kommenterade förra veckan och som tveklöst kommer att ha en utmärkt position med sin nya studio i delstaten när den öppnas). CTM-aktien steg följaktligen 19 % på rapportdagen.

Bland det negativa som nämndes var motvinden på den svenska marknaden där man dock, precis som LeoVegas som också rapporterade igår, se nedan, trodde sig se ljuset i tunneln sedan två månader tillbaka. Finansiella tjänstedelen som är ungefär en tjugondel av bolaget fortsätter att underprestera rejält och är en nettonegativ tillgång idag.

Apple rapporterade också bättre än analytikerna hade trott och aktien studsade upp 5 %. Företaget andas betydligt mer optimism nu även om försäljningen sjönk med 5 %, varav två procent var valutaeffekt. Vinsten sjönk 10 % mot Q1 2018, mycket förstås beroende på iPhone. Iphones intäkter sjönk som väntat och landade på -17 %, mycket pga svag försäljning i Kina. Alla andra kategorier visade betydligt bättre siffror och i vanlig ordning lyste den mycket lönsamma Services starkast med +17 %.

Även wearables (AirPods och Apple Watch huvudsakligen) ökade i vanlig ordning och är nu i paritet med Mac försäljningsmässigt trots att den äldsta produkten Apple Watch inte ens fyllt fyra år än. Också värt att nämna är att iPad bröt nedgångstrenden och visade sin största ökning på sex år. Överhuvudtaget börjar Apple bli ett lite mer balanserat företag där iPhone fortfarande dominerar men inte lika mycket som förut eftersom de andra segmenten vuxit till sig.

LeoVegas som jag skrev om förra året lämnade en rapport som ingav marknaden hoppet om att det värsta nu är över. Jag äger själv inte aktien sedan jag sålde de sista i höstas. Reaktionen på rapportdagen (+22 %) liknar Catenas. LEO hade handlats ned mot en femtedel(!) av sitt ATH och marknaden hade nästan helt givit upp hoppet om bolaget känns det. Jag har aldrig räknat ut dem utan sålde mina aktier för att ledningen helt uppenbart inte var ärlig och öppen om de stora problemen i UK i fjol. Tar de sig igenom regleringen i Sverige (25 % av intäkterna) och i Storbritannien, vilket verkar vara fallet, så kan LEO mycket väl komma tillbaka nu.

Sist några ord om Fortnox som jag skrivit om flera gånger. Rapporten häromdagen visade fortsatt fantastiskt stabil tillväxt och jag skulle sitta still i båten som aktieägare. Prenumerationsintäkter är det bästa som finns och jag tror de, precis som Netflix, kommer att kunna höja sina priser över tid och därtill fortsätta att bredda sitt kunderbjudande.

Sammantaget är jag mycket nöjd med rapportsäsongen hittills. Jag kommer att kommentera Aspire Globals rapport när den kommer om två veckor.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.