Home > The Value Investor v.2 Att sälja bort sig

The Value Investor v.2 Att sälja bort sig

Jag inleder idag en serie på fyra inlägg om misstag många gör som investerare. 

När man följer, skriver och diskuterar en aktie som har gått bra under en längre tid, som Apple, Netflix eller Evolution Gaming i mitt fall, så återkommer väldigt ofta samma kommentar från andra som också tror på bolaget. Det är någon variant av ”Ja fantastiskt hur aktien går, dessvärre sålde jag rätt mycket när den började bli för stor i portföljen”.

Att sälja en aktie som man fortsatt tror lika mycket eller mer på för att ens innehav nu gör en nervös för att det är ”för stort” är sannolikt en av de värsta sabotörerna för i övrigt duktiga investerares långsiktiga utveckling. Att sälja av sina bästa aktier närmast garanterar att man inte kommer att slå index över tid.

Alla avskyr förstås förluster, det är en väldigt mänsklig egenskap. Så också att bli stressad av verkliga eller inbillade risker. Som investerare måste man dock övervinna sina nedärvda primitiva instinkter. Om man har medioker kontroll över dessa blir resultatet mediokert. Det är garanterat.

Många argumenterar för att sälja av aktier som gått upp mycket eftersom så många tror blint på diversifiering men diversifiering skyddar bara ens kapital, det är inte något recept på att förränta sitt kapital. Att sätta upp regler om att ingen aktie får bli större än t.ex. 10 % i portföljen gör säkert att man slipper oroa sig så mycket men i övrigt är det vansinne, det är bara att fråga herrar Buffett, Munger och Lynch

Selling your best-performing stocks and buying more of your worst performers is like cutting the flowers in your garden and watering the weed. –Peter Lynch

Låt oss ta ett väldigt enkelt exempel och säga att du har som regel att aldrig ha mer än 10 % investerat i en enskild aktie, utan undantag. Du köper 15 aktier, var och en för knappt 7 % av portföljen du startat med 100 000 kr. Av de 15 företagen blir fem bra investeringar, fem ok och fem visar sig med tiden vara mindre lyckade att äga aktier i. De fem bra dubblas första året, de som är ok står nästan still och de fem dåliga rasar. Resultatet blir då såhär:

Detta är som sagt väldigt förenklat men det visar problemet med att sälja för att undvika ”risker”. De företag som går bra kommer sannolikt att fortsätta gå bra men du kan bara hänga med de första 50 % av uppgången, medan du fortsätter äga de som går dåligt eftersom du uppfattar att deras nu så låga vikt i portföljen är en reduktion av risken. Tänk då hur det blir när man hittat ett bolag tidigt och aktien tiodubblas på några år men själv säljer man hela tiden av. Detta är helt irrationellt och tar bort den stora fördel man har som investerare i aktier mot fonder som ju enligt regler måste vara väldigt diversifierade och inte ha mer än 10 % i en enskild aktie.

 

Diversification is a protection against ignorance. It makes very little sense for those who know what they’re doing. -Warren Buffett

 

Man tror att man har reducerat sin risk men det har man i praktiken inte, tvärtom. Du fortsätter att äga de aktier som går dåligt medan de företag som lyckas prestera bättre än vad marknaden har trott och sannolikt är en mycket mindre risk att äga säljs av. Det enda du har lyckats med är att minska din avkastning och ditt fokus på det eller de bolag som går bäst och tar upp den största delen av din portfölj.

Nu finns det förstås ibland skäl att sälja när en aktie har stigit, men då är det för att man gör bedömningen att aktien inte kan stiga så mycket mer eller att värderingen gör att aktien ser vansklig ut att äga. Naturligtvis ska man heller inte i praktiken bara äga en aktie. Dessa är subjektiva åsikter men likväl rimliga skäl att sälja. Att man nått upp till någon förutbestämd procentuell vikt i portföljen är inte ett rationellt skäl utan bara något som alltså kan få en att må bättre.

 

It’s not rational to put 20 per cent of your money into the opportunity of a lifetime. -Munger

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto