Home > The Value Investor v.2 Falska snabba förklaringar

The Value Investor v.2 Falska snabba förklaringar

I eftersnacket till en fotbollsmatch eller vilket annat sportevenemang av betydelse så förväntas den som intervjuas och egentligen inte har något annat med machen att göra än att han är sitter där i soffan förklara varför det slutade som det slutade. Snabba pucka ska levereras till publiken trots att det förstås fanns massor av skäl till resultatet och det är väldigt svårt för en utomstående att veta hur dessa påverkade varandra och vad som var ren slump.

Det sägs att vår hjärna avskyr slumpen. Den är konstruerad för att hitta samband och hjälpa oss att förstå världen omkring oss. Därför kan den inte acceptera att vissa saker sker med slumpens hjälp utan försöker hitta orsak och verkan. Ordning och reda ska det vara i världen tycker vår hjärna.

En stor del av den tekniska analysen eller snarare folks tro på teknisk analys kommer av att man tror sig kunna se en logik i kursrörelser. Alltså även när det inte finns någon logik eller i alla fall någon som vi kan förstå. Det är förstås inte så lyckat om man sitter och tror sig se samband som sedan inte visar sig finnas efter att man har agerat på detta. Men även för långsiktiga investerare ställer vår hjärna till det för oss. Detta kan vi se prov på varje dag i affärsmedia.

Så fort en aktie har gjort en tydlig rörelse upp eller ned står analytiker investerare och andra i kö för att förklara varför detta har skett. I regel ska gäster i ekonomiprogram omedelbart leverera orsaken till en kursrusning eller ett fall på en rapport. ”Varför uppskattade inte marknaden att…” ska följas av ”Man litar uppenbarligen inte på löftet att..” eller liknande skott från höften.

Ibland är orsaken förstås uppenbar. Försäljningen har oväntat rasat och aktien faller 10 % på detta besked. Man behöver inte vara Einstein. Andra gånger är det helt annorlunda men likväl ska en förklaring ut. Snabbt. Trots att det ofta bara är gissningar.

Ett exempel på ett bolag som jag följer nära (och äger) är Netflix efter Q2-rapporten i somras. Efter flera starka kvartal, varav några riktigt starka, inte bara underträffade man analytikerestimaten rejält utan missade sin egen prognos över nya abonnenter med en sjättedel. Aktien föll tungt i efterhanden och på några minuter visste finansmedia att berätta att Netflix fina svit av stark abonnenttillväxt nu var över och bistrare tider på väg.

En lite nyktrare analys kunde ha varit att bolaget har rätt varierande tillväxt över tid, vilken ofta påverkas negativt av stora sportevenemang, som årets Fotbolls-VM och av hur många nyheter man presenterar, vilket var mycket få. Oavsett vad som var orsaken så var det knappast ett tecken på nya, sämre tider eftersom tillväxten var tillbaka med råge när Q3 presenterades.

Problemet är att vi alltid ska hitta en orsak och våra fördomar bedrar oss. Den som tycker att Netflix är en bubbelaktie som snart kommer att falla tillbaka till jorden anser sig genast ha fått vatten på sin kvarn och drar en högst förhastad slutsats. Jag vet inte hur många jag har hört som påbörjat blankningar på liknande ”case”. Det har alltid slutat likadant…

Den föga förvånande slutsatsen är förstås att här kan långsiktiga investerare med god koll på företaget och branschen tjäna pengar. Otroligt mycket pengar om missförståndet är tillräckligt stort och utbrett.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto