Home > The Value Investor v.21 Rapportrörelser

The Value Investor v.21 Rapportrörelser

Ju längre man håller på med någonting desto mer lär man sig och desto mer inser man att man att det finns mycket kvar att lära sig. Detta gäller förstås för allting men det blir nästan plågsamt tydligt som investerare. Precis som Dunning Kruger-fenomenet dikterar blir man snabbt och oförtjänt självsäker när man startar sin investerarkarriär och tror att man redan kan någonting för att man lyckats köpa en aktie som därefter gått upp eller rent av lyckats sälja en aktie med vinst. Dessvärre så  förlorar man så sakteliga sin självbild som begåvad nybörjare med koll i takt med att förlustaffärerna blir fler och fler.

Därefter kanske man som jag börjar läsa Buffett utan och innan och lugna ned sig i antalet affärer och tidigare ständiga omvärderingar av sina innehav baserat på föga mer än aktiens upp- eller nedgång senaste dagarna. Jag hade en lång period då jag såg Buffetts tankar som guds ord mer eller mindre och missade länge att mästaren själv (förstås) har sina svaga sidor. Framförallt i det att han så totalt under många decennier snöat in på de trender och företag som var tydliga respektive stora under hans egen uppväxt (läsk, flygindustrin, banker osv) och mer eller mindre totalt missat de stora nya trender, inte minst datoriseringen av världen.

Allting vi hör är en uppfattning.
Allting vi ser är ett perspektiv, inte ett faktum.

(Marcus Aurelius)

När man blir övertygad av att ha hittat den Rätta Läran så är det förstås lätt att man avfärdar allt annat som kvacksalveri. Jag hade en lång period då jag fullständigt avfärdade teknisk analys. Jag hade många ”diskussioner” på Börssnack för runt tio år sedan med diverse väldigt troende TA-anhängare. Även om jag fortsatt avfärdar kursrörelser som generellt styrande hur aktien i framtiden kommer att bete sig så har jag med tiden insett att det finns en hel del psykologi bakom kursrörelser. Människor förankrar tidigare noteringar, inte minst kursrekord, i sin uppfattning av en akties potential mm. Det finns också utan tvekan motstånd t.ex. vid passager av jämna tal som 500 dollar för Apple en gång i tiden (före spliten) och inte sällan får aktien en märklig skjuts när den till sist har passerat detta tal och omvänt nedåt bara för att nämna ett exempel.

En annan sak som jag varit skeptisk till är tankar om att aktier trendar uppåt eller nedåt men det finns ingen anledning till att helt avfärda detta. Nu beror det förstås mycket på vad man menar med trendar- ett företag som går bra under en längre tid har förstås väldigt ofta en stark ”trend” uppåt och omvänt. Mest intressant tycker jag att ”trender” startade av rapporter är. Som många har noterat före mig är rörelser under rapportdagen ofta, men förstås absolut inte alltid, indikativa för hur aktien kommer att gå den närmast följande tiden.

Om marknaden har en hyfsat neutral uppfattning om ett bolag vid rapporten, dvs aktien har vare sig handlats upp eller ned inför rapporten, så sätter rapporten ofta tonen för framtiden. Inte sällan förstås hjälpt av de analytikersänkningar eller -höjningar som kommer som ett brev på posten när ett bolag har överraskat marknaden. Min erfarenhet är att detta är mest tydligt när överraskningen inte varit för stor och den initiala reaktionen heller inte varit mer än några procent. Marknaden har här en tendens till att sakta men säkert byta fot om bolaget och värdera upp aktien sakta men säkert.

Frågan är förstås vilken, om någon, hjälp man har av rapportreaktioner som långsiktig investerare. Själv har jag dessvärre många gånger envist suttit kvar med hela innehav när jag borde ha förstått att marknadens besvikelse sannolikt skulle leda till en allt lägre kurs under det kommande kvartalet. Samtidigt är ju alltid sådana reflexioner enkla när man sitter med facit i hand. Det är i min erfarenhet också så att när reaktionen blir stark på en rapport är det mycket svårt att veta vad som kommer att följa. Inte sällan är det en överreaktion som korrigeras dagarna eller veckorna som följer, se t.ex. LeoVegas som rusade på senaste rapporten för att sedan handlas tillbaka ner under de följande två veckorna. Andra gånger, vilket känns lagom roligt om man sålt av, är det bara början av en längre uppgång i takt med att marknaden helt reviderar sin uppfattning.

Bra exempel på det sistnämnda är Evolution Gamings resor efter rapporterna de senaste kvartalen. Efter Q1 förra året rusade aktien nästan 30 % för att sedan handlas ned under veckorna och månaderna efteråt. Samma sak upprepades i princip exakt de följande tre rapporterna, en trend som verkar ha brutits efter senaste rapporten då aktien handlades upp till helt nya nivåer. Något säger mig att många brände sig som trodde att aktien skulle följa sitt tidigare mönster.

Jag menar förstås inte att man ska lägga alltför mycket vikt vid reaktionerna på rapportdagen men det kan vara värt att ha i åtanke även om man är långsiktig investerare. Det sämsta man kan göra är ju att vara blint övertygad om något som marknaden aldrig börjar hålla med om.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.